Ağız ortamında bulunan bakteri plağının etkileriyle dişlerde olumsuz değişiklikler meydana geldiğini belirten uzmanlar, bunun önlenmesi için, günde en az iki defa dişlerin fırçalanmasını ve 6 aylık rutin diş hekimi muayenelerinin aksatılmamasını öneriyor.
Bursa Sağlık İl Müdürlüğü Ağız ve Diş Sağlığı Şube Müdürü Dr. Nagihan Bedir, diş sağlığıyla ilgili görülen rahatsızlıklar ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Dişin kron kısmında, en dış tabakası sert, sinir hücresi içermeyen, kalsiyum tuzlarından oluşan kristal yapıda mine tabakası bulunduğunu belirten Bedir, “Dişlerin oluşumu anne karnında başladığı için anne adayı hamilelik sırasında, emzirme süresince veya çocuklar dişlerin gelişimi ve sürmesi sırasında tetrasiklin türevi antibiyotik kullanırsa, bebeğin dişlerinde sarı-kahverengi renklenmeler olur. Dişlerin oluşumu zamanında geçirilen yüksek ateşli hastalıklar, metabolik bozukluklar, genetik faktörler gibi nedenlerle dişlerin mine tabakasında beyaz odaklar ve renklenmeler olabilir. Ağız ortamında bulunan bakteri plağı, karbonhidratlı yiyeceklerden asit oluşturarak mine tabakasında çürük meydana getirmektedir. Bu aşamada çürük, dişte sızı ve ağrı şikayeti yapmadığı için kişi tarafından fark edilmez.” diye konuştu.
Rutin dişhekimi muayenelerinde çürüğü teşhis eden hekim tarafından yapılan dolgu ile sorunun ilerlemeden çözümleneceğini anlatan Bedir, diş çürüğünün önlemesinin çok basit olduğunu belirterek diş sağlığı için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Günde en az iki defa dişlerimizi fırçalamak, arayüz çürüklerinden korunmak için diş ipi kullanmak, şeker türevi yiyecekleri ana öğünlerden sonra yemek sonrasında dişlerimizi fırçalamak ve 6 aylık rutin diş hekimi muayenelerini aksatmamak.”
|