Sağlık Bakanlığı, “fast food” adı verilen ayaküstü beslenmenin özellikle yaz aylarında çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığı uyarısında bulundu.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, özellikle çocuk ve gençler tarafından tercih edilen tost, lahmacun, pide, hamburger, soğuk sandviç, pizza, kızarmış patates, balık-ekmek gibi ayaküstü yenen fast-food yiyeceklerle tüketilen kola, çay ve kahve gibi içeceklerin yetersiz ve dengesiz beslenmenin yanı sıra çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığı bildirildi.
Ayaküstü beslenme alışkanlığının giderek arttığına işaret edilerek, bu ürünlerin tüketilmesindeki en önemli sorunun yüksek enerji ihtiva etmeleri olduğu bildirilen açıklamada, “Orta düzeydeki bir fast fooddaki enerji içeriği 400 kaloriden başlayıp bin 500 kaloriye kadar yükselebilmekte ve enerjinin çoğu yağ ve şeker kaynaklı olmaktadır” denildi. Bu besinlerin A ve C vitamini ile kalsiyum yönünden yetersiz olduğu kaydedilen açıklamada, bunun başta koroner kalp hastalıkları ve kanser olmak üzere, birçok kronik hastalık için risk faktörü oluşturduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, fast-food menülerinin yüksek miktarda sodyum ihtiva ettikleri de belirtilerek, bu durumun yüksek kan basıncının oluşmasına sebep olduğu ve mide kanseri riskini artırdığı ifade edildi. Derin yağda kızartma yönteminin fast-food restoranlarda sıkça kullanıldığına işaret edilen açıklamada, bu yöntemin besinlerin yağ muhtevasını artırdığı, bunun özellikle yaz aylarında sağlık açısından risk oluşturduğu bildirildi.
|