İngiliz The Financial Times gazetesi Brüksel ile Ankara arasında yaşanan karşılıklı anlayışsızlık sebebiyle uyum sürecinde zorlukların başgösterdiğini yazdı. Vincent Bolant imzalı yazıda, Fransa ve Avusturya gibi bazı üye ülkelerin Ankara’nın üyeliğine karşı çıkması sonucu iki tarafın da “sürece hız kazandırmak için görüşme yapmaya isteksiz” olduğu belirtildi. Gazeteye konuşan Ankara’daki bir AB diplomatı ise, hükümet içinde “şaşırtıcı derecede bir ilgisizlik” olduğunu yorumunda bulundu.
İngiliz The Financial Times (FT) gazetesi Brüksel ile Ankara arasında yaşanan karşılıklı kavrayamama sebebiyle uyum sürecinde zorlukların başgösterdiği yorumuna yer verdi.
Vincent Bolant imzalı yazıda, bazı üye ülkeler Ankara’nın üyeliğine karşı tutumlarını sürdürürken, Türk halkının da şevkini kaybetmeye başladığına işaret edildi. Boland, Ankara-Brüksel ilişkilerinde son dönemde yaşanan zorlukların bir sembolü olarak, İstanbul’daki AB Bilgi Merkezi’ne dikkat çekti. Merkezi, ikinci el giysilerin satıldığı bir dükkâna benzeten Boland, merkezin üzerindeki AB ambleminde yer alan yıldızlardan birinin düşmek üzere olduğunu ve kimsenin bilgi almak için başvurmadığı da kaydetti. Görüşlerine yer verilen AB uzmanı Cengiz Aktar, “AB’nin bu kirli ve kötü boyanmış bina ile temsil edilmesi dehşet verici” ifadesinde bulundu. Financial Times’a göre, AB Bilgi Merkezi’nin bu bakımsız görüntüsü, Türkiye ile AB arasındaki daha büyük sorunların çarpıcı bir örneği.
Yazıda, Türkiye’de seçimlerin yaklaşması ile Avrupa Birliği’ndeki (AB) bazı üyelerin Ankara’nın üyeliğine karşı çıkması sonucu iki tarafından “neredeyse her konuda çıkmaz içine girdi ve sürece hız kazandırmak için görüşme yapmaya isteksiz” olduğunu belirtildi. Gazeteye konuşan Ankara’daki bir AB diplomati, hükümet içinde “şaşırtıcı derecede bir ilgisizlik” olduğunu yorumunda bulundu. FT, Ankara’nın Brüksel’e karşı sertleşen tavrının “Kıbrıs konusunda daha fazla ödün vermemesi ve insan haklarını geliştirmek için reform yapmamada” görüldüğünü yazdı. Gazete ayrıca Türklerin AB üyeliğine verdiği desteğinde 2 yıl içinde yüzde 75’ten yüzde 50 civarına düştüğünü kaydetti. İngiliz gazetesi, azalan bu desteğin AB’nin Kıbrıs konusunda verdiği sözleri tutmasına bağlandığını yazdı. Gazete Kıbrıs’ın yanı sıra azalan desteğin bazı AB üyelerinin Türkiye’nin üyeliğin açıkça karşı çıkmasının da bağlandığını kaydetti. Türkiye’nin AB Başmüzakerecisi Devlet Bakanı Ali Babacan’ın Brüksel’e yeterince zaman ayırmadığı eleştirilerine yer veren Financial Times, özellikle Fransa ve Avusturya gibi ülkelerin muhalefetinin de Türkiye’nin işini zorlaştırdığını hatırlattı.
|