Ankara’da Barış Gücü ile ilgili yapılan değerlendirmeler sırasında Hizbullah’ın silâhsızlandırılması çalışmalarına katılmama yönündeki hassasiyet ön plana çıkarken, ABD Başkanı George Bush’un “Yeni bir BM kararı alınarak, barış gücüne silâhsızlandırma misyonunun da verilebileceği” şeklindeki konuşması ve ardından yaşanabilecek gelişmeler yakın takip altına alındı.
Ankara’da yapılan değerlendirmeler sırasında Hizbullah’ın silâhsızlandırılması çalışmalarına katılmama yönündeki hassasiyeti ön plana çıkarken, ABD Başkanı George Bush’un ‘’yeni bir BM kararı alınarak, barış gücüne silahsızlandırma misyonunun da verilebileceği’’ yönündeki konuşması ve ardından yaşanabilecek gelişmeler takip altına alındı. ABD Başkanı Bush, Lübnan’da ateşkesin sürdürülmesi için uluslar arası gücün bir an önce konuşlandırılması gerektiğini vurgulayarak, uluslar arası gücün görev yetkililerini belirlemek üzere Birleşmiş Milletler’den yeni bir karar çıkarılabileceğini de söylemişti.
BM’NİN GÜNDEMİNDE İKİNCİ
BİR KARAR TASARISI YOK
Bu arada BM Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararının, Güney Lübnan’da konuşlanmasını öngördüğü genişletilmiş BM barış gücü UNIFIL’e katkıda bulunmayı düşünen ülkeler BM’de biraraya gelmedi. BM kulislerinde, üye devletlerin temsilcilerinin AB’nin bugün ve Cuma günü konuyla ilgili yapılacak toplantılardan çıkacak sonucu beklediği konuşuluyor.
Konuyla ilgili sorular üzerine BM Sözcüsü Stephane Durrajic, katkıda bulunmayı düşünen ülkelerin resmi bir toplantıda buluşmadıklarını söyledi. Ancak Sözcü, BM’nin Barış Koruma Operasyonları Bölümünün güce katkıda bulunmayı düşünen Avrupalı ve Avrupalı olmayan ülkelerle ikili temaslarının devam ettiğini vurguladı.
Durrajiç ‘’konuyla ilgili tartışmalar çok aktif bir şekilde devam ediyor’’ derken, bölgede durumun ‘’çok kırılgan’’ olduğunu ve UNIFIL’in acilen takviye edilmesi gerektiğini söyledi.
BM Sözcüsü, Malezya, Bangladeş ve Endonezya gibi İsrail’i diplomatik olarak tanımayan ancak güce katkıda bulunmayı düşünen ülkelerin UNIFIL’de yer alıp almayacaklarını soran bir gazeteciye, ‘’Oluşturulacak uluslar arası güç, sorunun taraflarının gözünde askeri ve siyasi olarak meşru olmalıdır’’ dedi. Gana Büyükelçisi, Lübnan’a konuşlandırılması düşünülen güçle ilgili ikinci bir karar tasarısın BM Güvenlik Konseyi’nin gündemine gelip gelmediğini soran gazetecilere, ‘’Hayır, bu konu henüz tartışılmadı’’dedi.
|