Deniz Uçağı Pilot Eğitmeni Hakan Osanmaz, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün yönetmelikte yaptığı değişikliğin ardından deniz uçağıyla Sapanca Gölü'ne iniş gerçekleştirdi.
Pilot Osanmaz, 15 yıllık çalışmaların sonucunda yasağın kaldırıldığını, yönetmelik değişikliğiyle tüm göllere deniz uçaklarının iniş yapabileceğini söyledi.
Sakarya ve Koceeli'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü bundan böyle deniz uçaklarına ev sahipliği yapacak. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün verdiği izinle ilk deniz uçağı göle indi. Deniz uçağıyla gölün Kırkpınar sahiline iniş yapan pilot Osanmaz, bir süre kaldıktan sonra gölden ayrıldı. Çevredekiler, deniz uçağının göle inişini ve kalkışını meraklı gözlerle izledi.
Pilot Hakan Osanmaz, deniz uçaklarının dünyanın her yerinde motorsuz kayık statüsünde olduğunu söyledi. Suyu kirletmediğine dair çevre raporları sunmalarına rağmen yıllardır göllere iniş yapmalarına izin verilmediğini kaydeden Osanmaz; "Yıllarca kapıları suratımıza kapattılar. Bu anlatmak 15 yılı aldı. Kanada'da Sapanca Gölü'nden daha küçük bir göl var. Burada 3 bin deniz uçağı uçuyor. En son 'TÜBİTAK'tan rapor getirmen lazım' dediler. Uzmanları Sapanca Gölü'ne getirdim. İniş, kalkışlar yaptım. Suya zarar verip vermediğimi tespit ettiler. Bu uçak motor çalıştıktan bir dakika içinde kalkıyor. İndikten 15,20 saniye sonra motor kapatılıyor. Sonunda gerekli izinleri verdiler. Sapanca Gölü'ne iniş yaptım." dedi.
Denizlere inişlerin dalgalar nedeniyle tehlikeli olduğunu dile getiren Osanmaz, iznin verilmesinin ülkede deniz uçaklarının gelişimi için etken olacağını belirtti. İznin tüm gölleri kapsadığını anlatan Osanmaz, "İznin çıkması Sapanca'nın turizmine katkı sağlayacak. İş adamları trafiğe takılmadan Sapanca'ya gelebilirler. Faydalı olacağını düşünüyorum." dedi.