AYDIN'ın İncirliova İlçesi'nde, müteahhite kat karşılığı yaptırılan binadan daire alan vatandaşlar, satış yoluyla arsayı babadan edinen arazi sahibinin diğer kardeşlerinin miras hakkı talebiyle tapularını alamadı.
Konunun yansıdığı mahkeme, ilgili tarafların uzlaşmasına karar verirken; bir türlü anlaşamayan mirasçılar yüzünden bina sakinleri mağdur olduklarını söyledi.
Cumhuriyet Mahallesi Şirinevler Caddesi'nde 1982'de merhum Hulusi Sanlı'nın kızı Sezgin Arpacıoğlu'na satış yoluyla verdiği arsaya, 2010'da müteahhite kat karşılığı beş katlı bir bina yapıldı. Yapılan dairelerden biri arsa sahibinin olurken, diğerleri satıldı. Ancak iş tapu almaya gelince, istenen olmadı. Sezgin Arpacıoğlu'nun kız ve erkek kardeşi binada kendilerinin de hakkı olduğunu belirterek konuyu yargıya taşıdı. Dava nedeniyle daire sahipleri tapu alamadı, elektrikle suyu 5 yıl boyunca şantiye abonesi olarak kullandı. Şubat ayında sona eren davanın sonucunda mahkeme, mirasçıların kendi aralarında anlaşması ve 40 bin lira diğer mirasçılara hak verilmesine karar verdi. Ancak arsa sahibi Arpacıoğlu, kardeşleri olan diğer mirasçıların 40 bin lirayı az bularak farklı ücretler talep ettiğini savundu. Binadan daire alan vatandaşlar ise tepkilerini pankartlarla gösterdi. Pankartta ise şu ifadelere yer verildi:
"Mahkemelerde miras paylaşılmaz. Vicdana gelin, mirası paylaşın, rahata kavuşun. Rahmetli Hulusi Sanlı'nın bıraktığı malları 3 damat, bir kayınçı, 1 kaynana paylaşamadığından dolayı 48 aydır biz tapularımızı alamıyoruz."
"MAĞDURUZ"
Binadan daire satın alanlardan Yalçın Yorat, mirasçıların bir türlü anlaşamamasından dert yanarak, "Binayı ben müteahhitten 2011'de anlaşarak aldım. 2012'de taşındım. Ancak mirasçılar yüzünden tapularımız verilmiyor. Burada biz de müteahhit de diğer arkadaşlar da mağdur. Şu anda elektrikle suyu, şantiye aboneliği üzerinden kullanıyoruz" dedi.
"BABAM BANA EŞYA KARŞILIĞI VERDİ"
Arsanın sahibi Sezgin Arpacıoğlu ise "30 yıldan beri arsa benim. Babam burayı bana eşya karşılığında verdi. Fakat 30 sene sonra benim Aydın'daki ve buradaki ablam benden hak isteyerek mahkemeye verdiler. Haklarını kazandılar ve 40 bin lira olan haklarını vermek istiyoruz. Ancak onlar şimdi şantaj yapıyor. Şimdi de annem ve kardeşim benim bu arsadan hak istiyor. Biz ne yapacağımızı şaşırdık. Evde oturanlar mağdur, tapularını alamıyorlar. Uzlaşalım, paralarını verelim diyoruz, ona da yanaşmıyorlar. Müteahhit ve apartmanda oturanların hepsi mağdur durumda. Hepsi ellerini vicdanlarına koysunlar. Biz bu işi çözelim. Mahkeme kararıyla 40 bin lira para alacaklar. Fakat bunu kabul etmiyorlar. Benden Aydın'daki ablam 160 bin lira, buradaki 50 bin lira mahkeme masraflarıyla beraber istiyor. Erkek kardeşim hak istiyor. Annem de hakla beraber, koca hakkı istiyor. Ben bunlardan isyan ediyorum. Bunların hiçbiri hak sahibi değil, bu benim kendi doğal hakkım, eşya karşılığında aldığım bir arsadır" dedi.
DHA