Samsun’un Canik ilçesinde şehir merkezine inen bir yaban domuzu, vatandaşlar tarafından saatlerce kovalanıp taşlandıktan sonra hunharca öldürüldü.
İlçenin Teknepınar Mahallesi’ndeki ormanlık alanda avcıların kovaladığı yaban domuzu kent merkezine indi. Gaziosmanpaşa Mahallesi’nde vatandaşlar tarafından boş bir arazideki çalılıklarda kıstırıldan domuz, veteriner beklenirken çalılıklardan çıktı ve can havliyle kaçmaya başlad, bu sırada yakın mesafeden atılan irili ufaklı birçok taşın hedefi oldu. Kimisi 'Vurun lan, vurun lan' diye bağırırken, kimisi de 'Yapmayın yazıktır' diyerek bu eziyeti durdurmaya çalışıyordu. Saatlerce süren bu kovalamaca ve taşlamanın ardından bitkin düşen domuz yığılıp kaldı. Bir vatandaşın getirdiği iple yaban domuzunun ağzı ve ayakları bağlandı ve hayvan belediye ekiplerine teslim edildi.
Öte yandan Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) da Samsun’un Canik ilçesinde şehir merkezine inen yaban domuzuna vatandaşlar tarafından işkence yapılmasıyla ilgili Samsun Orman ve Su İşleri Müdürlüğü’ne ve Doğal Hayatı Koruma Müdürlüğü’ne resmi başvuruda bulundu.
bianet’e konuşan HAYTAP Hukuk Danışmanı Ahmet Kemal Şenpolat, sahipsiz hayvanlara yönelik hak ihlallerinin Kabahatler Kanunu kapsamında değerlendiğini hatırlatarak hayvanlara eziyet çektiren kişilerin mahkeme önüne gönderilemediğini, sadece Orman ve Su İşleri Müdürlüğü tarafından idari para cezasına çarptırılabildiklerini ifade ediyor.
Samsun’un Canik ilçesinde şehir merkezine inen bir yaban domuzu, vatandaşlar tarafından uzun süre kovalanıp, tekmelerle dövülüp, taşlanmıştı. Bazı kişiler domuza kaldırım taşlarıyla vurmuştu. Saldırıyı gerçekleştirenler bitkin düşen domuzun bağlanmasının ardından fotoğraf da çektirmişti.
Sigara cezasıyla aynı para
HAYTAP Hukuk Danışmanı Şenpolat, bu gibi durumlarda hakim ve savcıların hiç yetkisi olmadığını, bu nedenle yasanın değiştirilmesi için mücadele verdiklerini belirtiyor ve ekliyor:
“Yasa sahipsiz hayvanlar konusunda mahkemeleri ve savcılıkları değil doğrudan Orman ve Su İşleri Müdürlüğü'nü görevlendirmiş durumda. Eğer onlar yapılanlar karşısında gerekli görürlerse idari para cezası kesebilirler. Ancak verilen ceza kapalı alanda sigara içen insana veya yola tüküren insana verilen ceza ile aynı.
“Biz de diyoruz ki, hayvana kötü muamelenin cezasının kapalı alanda sigara içmekle aynı olmaması lazım.
“Yasanın değişmesi ve bir canlıya işkencenin kabahatler kanunundan çıkarılıp bu acıyı çektirenlerin mahkemeye çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Ama maalesef söz konusu domuz olduğu için nasıl bir uygulama yapılacağını bilemiyoruz.”
Haber Merkezi