Kars'ın Sarıkamış ilçesinde karayolun karşı tarafına geçmek isteyen 230 kiloluk erkek boz ayı yiyecek ararken, bir taşıtın çarpması sonucu telef oldu.
Başından yaralanan genç boz ayı, Kars Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne, buradan da otopsi için Veteriner Fakültesi'ne kaldırıldı.
Olay, önceki gün saat 23.30 sıralarında Sarıkamış ormanları yakınındaki Soğuksu Mevkii'nde meydana geldi. Plakası ve sürücüsü tespit edilemeyen bir taşıt, karayolunun karşı tarafına geçmeye çalışan boz ayıya çarptı. Başından ağır darbe alan ayı, telef oldu. Yoldan geçen bir sürücünün ihbarı üzerine Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü ekipleri yolun kenarına savrulan hayvanı, Kars’a getirdi. Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezine götürülen ayı, otopsi için Veteriner Fakültesi'ne teslim edildi.
Orman ve Su İşleri İl Müdürü Murat Doğanay, bahar dönemi nedeniyle gece-gündüz hareket halinde olan boz ayının bir aracın çarpması sonucu telef olduğunu belirterek "Aracın çarptığı ayıyı ölmüş durumda bulduk. Emniyet ve jandarma birimlerimizin haberi sonrası gece Sarıkamış’a gittik. Ekiplerimiz hayvanı olay yerinden alarak otopsi için Kafkas Üniversitesi'ne getirdik" diye konuştu.
Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç.Dr. Erdoğan Uzlu da, ayının bakanlığın istemesi halinde içinin doldurulabileceğini belirtti. Bahar ayıyla birlikte canlılıklarını yeniden kazanan ayıların yiyecek arayışı içerisinde olduklarından bu tür kazaların kaçınılmaz son olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Uzlu, şunları söyledi:
"Ayılar yiyecek arayışları için çevreyi gezmek zorunda. Karayollarına kadar inebiliyor. Karayollarında bu tür kazalara bağlı ölümlerle sıklıkla karşılaşılıyor. Bu can kayıplarını azaltmak için Türkiye’nin ilk yaban hayatı doğa üst geçitleri Sarıkamış'ta kurulacak. Telef olan ayının ağırlığı; 230 kilo. 5-7 yaş aralığında, erkek. Ayının kafa bölgesinden aldığı çarpma darbesiyle travma sonucu öldüğü gözüküyor. Detaylı bilgiye otopsi sonucunda ulaşacağız. Aslında ölümün hiçbir türlüsüne sevinilmez. Fakat dişi hayvanlar yaban hayat için çok daha önemli. Bu ayının erkek olması önüne geçemediğimiz doğal kayıplar açısından gönlümüze bir nebze olsun su serpti. Yaban hayatının sürekliliği evren için, ülkemiz için, dünya için ve insanlık için önemli. Bakanlık arzu ederse yöreye has boz ayının tahniti için gerekli çalışmalar burada yapılır. Bunun dışında Türkiye’de kurumlar dahil hiçbir bireyin izinsiz bir şekilde tahnit yapma şansı yok. Bu noktada üniversitemiz bakanlıktan gelen talimat doğrultusunda hareket edecektir."
DHA