İçişleri Bakanlığı Ramazan Bayramı tatili trafik genelgesi yayımladı.
81 il valliğine gönderilen Bakanlığın genelgesinde, mevcut trafik denetimlerinin artırılması istendi.
İçişleri Bakanı Efkan Ala imzasıyla Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı başta olmak üzere, 81 il valiliğine gönderilen genelgede, son yıllarda bayram tatillerinde yaşanan trafik kazalarının başlıca sebepleri hatırlatıldı. Genelgede, kazaların hız ihlali, hatalı sollama, yakın takip, yorgunluk, çalışma ve dinlenme süresi ihlaliyle sürücülerin sabırsız davranışlarının trafik kazalarının başlıca sebepleri olduğunun altı çizildi.
Genelgede, vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamanın devletin temel görevleri arasında olduğu belirtilerek, "Bu kapsamda vatandaşlarımızın güven içinde seyahat etmelerini ve sevdiklerine kavuşmasını sağlamak her kolluk görevlisinin asli görevlerindendir" ifadesine yer verildi. Alınan mevcut trafik tedbirlerine ek olarak, 01-10 Temmuz 2016 arasındaki Ramazan Bayramı tatili süresince bir dizi güvenlik önlemi alınmasının zorunlu olduğu ifade edildi.
Bakanlık, Emniyet ve Jandarmaya bağlı birimlerin, yetki ve sorumlulukları bulunan yerlerde her zamankinden daha dikkatli, duyarlı ve kesintisiz bir şekilde trafik tedbirlerinin planlanmasını ve uygulanmasını isteyerek öngörülen ek tedbirleri 5 başlıkta topladı.
Genelgede, trafik personeline trafiğin tanzimi ve denetimi dışında görev verilmeyeceği belirtilerek, bölge ve şehir içi trafik denetleme birimlerinin büro hizmetlerinde görevli personelle, trafik tescil birimlerinde görevli personel ve gerektiğinde genel hizmet personeli de bu süre içinde trafiğin tanzimi ve denetiminde görevlendirileceği belirtildi.
Denetimlerde, sürücülere durdurulma nedenleri ve işlemler hakkında bilgilendirme yapılarak halkla ilişkileri zedeleyecek diyalog ve tartışmalara girilmemesi sağlanacak, personelin kılık ve kıyafetiyle ekip otoları temiz, düzenli ve bakımlı olacak.
Trafik ekipleri, görev saatlerinde sorumluluk bölgelerinden zorunlu olmadıkça ayrılmayacak, değişimler güzergahta yapılırken ekipler için akaryakıt kısıtlaması yapılmayacak, ihtiyaç halinde ek akaryakıt talepleri de karşılanacak. Ekip otoları, trafik yoğunluğunun arttığı yol kesimlerinde ve bağlantı noktalarında rahatlıkla görülecek konumda, yola 90 derece açıyla bulundurulacak, gece saatlerinde tepe lambaları açık olacak.
Terör olayalarına karşı ise, suç ve suçluyla mücadele kapsamında şüphe edilen sürücünün kimlik sorgulaması yapılacak, muhtemel terör eylemlerine karşı aracın kontrol edilmesi dahil, güvenlik tedbirleri en üst düzeyde alınacak.
OTOBÜS TERMİNALLERİNDE BAYRAM TEDBİRLERİ
Genelge kapsamında, terminallere giriş ve çıkış yapan bütün otobüslerin takograf, yetki belgesi, zorunlu mali sorumluluk sigortası, fenni muayenesi ile şoförünün alkollü olup olmadığı ve sürücü belgesi kontrol edilecek. Terminallerde takviye denetim personeli görevlendirilecek, terminal ve izin verilen yerler dışında, şehirler arası yolcu otobüsü kalkışlarına izin verilmeyecek. Otobüslerde sürücü, yardımcı personel ve yolcuların emniyet kemeri kullanımına yönelik denetim ve bilgilendirme faaliyetleri yoğunlaştırılacak.
10 KİLOMETREDE BİR TRAFİK EKİBİ
Son yıllarda, özellikle bayram tatili süresinde ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarının yoğun olarak meydana geldiği yol kesimleri belirlenerek, denetim planlamalarında bu veriler göz önünde bulundurulacak. Söz konusu dönemlerde kazaların yoğun olarak meydana geldiği tespit edilen 10 güzergahta, 24 saat esasına göre her 10 kilometrede bir trafik ekibi olacak. Ekipler, planlama kapsamında, trafiğin düzenlenmesi, denetlenmesi ve muhtemel trafik kazalarının önlenmesinden sorumlu olacak.
Trafik ekipleri, tatilin başlangıç ve bitiş günlerindeki aşırı yoğunluktan kaynaklı olarak, İstanbul-Kocaeli, Ankara -Kırıkkale ve Afyonkarahisar-Antalya yollarındaki ışıklı kavşaklarda tıkanıklık yaşanabileceğinden bu gibi yerlerde ilave ekiplerle görev yapacak. Trafik kazalarına müdahale etmek amacıyla yeterli sayıda çekici ve kurtarıcı araçları da güzergahta uygun yerlerde hazır bekletilecek.
Hız denedimleri sabit ve seyir halinde yapılacak
Trafik kazalarının değerlendirilmesi sonucu, radarla hız denetimleri, trafik kural ihlalleriyle kazaların yoğunlaştığı yerlerde sabit ve seyir halinde yapılacak. Sürücülerde uykusuzluk ve yorgunluk belirtilerinin yoğunlaştığı doğu istikametine gidişte 04.30-06.30, batı istikametinde ise 18.30-20.30 saatleri arasında güneşin de etkisiyle sürücüler olumsuz etkilendiğinden denetim noktalarında, yorgunluk emareleri görülen sürücülerin araç ve evrak kontrolü yapılırken, kısa süreli araç dışında dinlenmeleri sağlanacak.
Çalışma ve dinlenme süresi ihlali tespit edilen ticari araç sürücülerinin taşıt kullanmalarına izin verilmeyecek. Yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlar, ağırlıklı olarak 03.00-07.00 saatleri arasında denetlenecek, takograf ve yetki belgeleri de kontrol edilecek. Trafik yoğunluğunun arttığı belirlenen kesimlerinde gerek görülmesi halinde ağır tonajlı çekici, kamyon, tanker gibi araçlar trafik akışı normale dönünceye kadar uygun yerlerde bekletilebilecek.
Bu arada, Karayolları Genel Müdürlüğünce, 02-10 Temmuz arasında Özel Yük Taşıma İzin Belgesi ve Özel İzin Belgesi düzenlenmeyecek.
SÜRÜCÜLERE SİRENLİ UYARI
Sürücülerin yakalanma riski algısını artırmak amacıyla, trafik denetim hizmetlerinde görevli personelin bir bölümü yaya ve sivil araçlarla ihbarlı denetimler için görevlendirilecek. Yol güzergahında sivil araçlarla da trafik denetimi yapılacak. Ayrıca, seyir halinde iken uyarı amaçlı siren çalınarak trafik denetiminin her an ve her yerde yapıldığı ve sürücülerde sivil araçların dahi trafik ekibi olabileceği algısı oluşturulması hedefleniyor.
Bayram tatili süresince, mobese kameraları aktif olarak kullanılacak. Vatandaşların yoğun olarak ziyaret edeceği şehitlik, mezarlık ve alışveriş merkezleri çevresinde trafik düzeni ve güvenliğini sağlamaya yönelik gerekli tedbirler alınacak.
TRAFİK PERSONELİNE DENETİM
Alınan trafik tedbirleri için denetleme ekipleri görevlendirilecek. Şehirler arası otobüslerde sivil kıyafetli personel, denetim amacıyla bulunacak. Ana yol güzergahlarında helikopterle trafik denetimi yapılacak.
Ayrıca, kara yollarında bulunan dinlenme tesisi, terminal, akaryakıt istasyonu ve diğer uygun yerlerde trafik güvenliğine yönelik sesli ve görsel yayınlar yapılarak, afiş ve benzeri materyaller asılacak. Denetimlerde, sürücü ve yolculara, bilgilendirme, bilinçlendirmeye yönelik broşürler dağıtılacak.