Tatlı sektöründen baklava hileleri ile ilgili uyarı geldi.
Sektör temsilcilerinden Hacı Sayid Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Dinçerler, üründe ceviz yerine yer fıstığından, Antep fıstığı yerine bezelyeden yararlanıldığından şikayet etti.
Dinçerler, kilogramı 10 liradan satılan markasız baklavaların toplumun sıhhatini tehdit ettiğini vurguladı.
Antep fıstığının kilogramının 90 lira, cevizin 40 lira olduğunu bildiren Dinçerler, şunları kaydetti:
“Biz, kilogramı 30 lira olan Urfa tereyağı kullanıyoruz, nebati yağın kilogramı ise 3 lira. Biz, çuvalı 170 lira olan baklava unu kullanırken, isimsiz firmalar çuvalı 50 lira olan ekmeklik un kullanıyorlar. Sıhhat için tehdit olan firmalar baklavada mısır nişastası kullanıyor; Hacı Sayid ve diğer büyük markalar ise buğday nişastası ile üretim yapıyor.”
Burhan Dinçerler, hünerli ellerde yapılmayan baklavanın da sıhhati tehdit ettiğini anlattı. Dinçerler’in açıklamalarına göre baklavayı ıslatmak için kullanılan mısır şurubu ve şerbet harmanlanınca baklavada şekerlenmeyi de önlüyor. Fakat yanlış harmanlanması ve mısır şurubunun çok kullanılması boğaz ve midede kaynama yapıyor.