Küresel ısınma nedeniyle Akdeniz'in tropikleştiği, bu yüzden Kızıldeniz ve Hint Okyanusu'nda görülen zehirli balık türlerinin Süveyş Kanalı yoluyla kıyılarımıza geçmeye başladığı belirtildi.
Prof. Dr. Cemal Turan, zehirli balık sayısının hızla arttığını ve acilen önlem alınması gerektiğini belirtti. Araştırma ekibiyle birlikte Akdeniz'de yaptıkları çalışmada tespit ettikleri zehirli balık türlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumlara bildirdiklerini söyleyen Turan, son olarak İskenderun Körfezi'nde zehirli olan Mavi Çizgili Papağan Balığı (Scarus Ghobban) ile Pasifik Aslan Balığı (Pterois Miles) türlerini tespit ettiklerini kaydetti.
DİĞER BALIKLAR İÇİN DE TEHLİKE
Bu 2 balıkla birlikte tespit ettikleri zehirli balık sayısının 66'ya çıktığını belirten Prof. Dr. Turan, özellikle Papağan Balığı'nın ihtişamlı görünümüne karşın, oldukça zehirli olduğunu dile getirdi. Dalgıç ve yüzücülerin dikkat etmesi gereken bir balık türü olduğuna da dikkat çeken Turan, bu balığı görenlerin dokunmaması gerektiğini, yüzgeçlerinin ucundaki zehirli iğnelerin batması halinde yüksek acı verdiğini belirtti. Öyle ki, kalp hastası olanlarda kalp krizine kadar neden olan bu balık, diğer balıklar için de büyük bir tehlike teşkil ediyor.