"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kalitesiz ve sağlıksız ucuz baklava yemeyin

25 Nisan 2016, Pazartesi
Türkiye’de baklava denince ilk akla gelen marka olan Faruk Güllüoğlu’nun yönetim kurulu başkanı Faruk Güllü, merdiven altı imalatlarda yapılan baklavalara itibar edilmemesini isteyerek, “Halkımıza ucuz baklava yedireceğiz, diye kalitesiz ve sağlıksız baklava yedirmeyin” dedi.

Türkiye’de baklava denince ilk akla gelen marka olan Faruk Güllüoğlu’nun yönetim kurulu başkanı Faruk Güllü, “Bu sene içinde Akdeniz Bölgesi’nde 3 mağaza daha açıp toplam 8 mağaza büyüklüğüne ulaşacağız, Manavgat mağazamızı ilk olarak devreye alacağız” dedi. İstanbul’da Kavacık ve Kurtköy’de çok yakında mağazalarını hizmete açacaklarını belirten Güllü, Cevahir Alışveriş Merkezi içinde mağaza açarak müşterilerini ağırlayacaklarını açıkladı. Faruk Güllü, Türkiye’de Faruk Güllüoğlu çatısı altındaki 1.800 kişilik istihdamlarını da 2016 yılı sonunda 2.000 kişinin üzerine çıkaracaklarını ifade etti. Faruk Güllü sorularımızı cevaplandırdı.

Baklavaya geçen yıl bir standart getirildi. Yufka adedinden tutun da şekerine kadar yeni kriterler geldi. Bunların takibi yapılıyor mu?

Şu anda takibin yapıldığını düşünürüm, ama yine de gördüğüm kadarıyla kalitesi düşük, fiyatı çok ucuz açılmış baklavalar var. Baklavanın standardı antep fıstığı, yağı, sade yağ olması hepsi belirlenmişti, ama yine bunlara uyulmadığını görüyorum. 

Piyasada kilosu 10 TL’ye satılan baklavalar var. 

Evet var. Aslında belediyeler bununla ilgili Sağlık Bakanlığıyla birlikte elinden geleni yapıyor, ama bir yerden bakarken, öbür taraftan başkaları çıkıyor. Ramazan ayı yaklaşıyor. Bizim önerimiz bunlarla ilgili sıkı tedbirler alınması lâzım. Halkımıza ucuz baklava yedireceğiz, diye kalitesiz ve sağlıksız baklava yedirmeyin. Adı baklava değil zaten. 

ALMANYA’DA HEDİYE TADIMLAR VERECEĞİZ

Yurdışında da durum aynı mı?

Almanya’da o kadar kötü baklavalar yapılıyor ki, Almanlar baklava lâfını duydukları anda “yemem” diyor. Biz bunu kırmak için çok ciddî çaba sarfedeceğiz. Özel tadımlar yaptıracağız. Ben bunun farkındayım. 3 yıl boyunca baklavayı tanıtmak adına ABD Başkanı Obama’nın İstanbul’a geldiği dönemdeki gibi iki dilim, üç dilim hediyelerle, baklavalarla, tadımlarla insanlara baklava esas bu, bakın diyeceğiz. Gerçekten benim yanımda götürdüğüm o baklavaları tattırdığım insana eğer, “baklava buysa biz bunu çok sevdik. Çok güzel” diyorlar. Geçmişte çok başka birşey yemişler.  

Türk insanı baklavaya özel bir ilgi gösteriyor.

Bana göre en sağlıklı ürün. İçerisinde katkı maddesi yok, doğal. İnsan sağlığında öne çıkacak çok önemli ürünler bunlar. 

DİYABETLİ HASTALARI UNUTMADIK

Diyabetli hastaların da baklava yemesi için yeni çalışmalarınız var mı?

Bu konuda da çalışmalarımız var. Almanya’da bunun üzerine çok eğileceğiz. Orada da çok önem veriyorlar. Diyabet yasası orada da çok var. Ortadoğu’da da çok var. Bunun üzerine zaten baklavalarımızı, bazı helva, kurabiye ve reçellerde diyabetliler için çıkarttık. Ama sayısını daha çok arttırıcağız. ARGE çalışmaları devam ediyor.

Diyetisyenler, obeziteye karşı tatlıdan uzak durun, özellikle baklava yemeyin diye uyarıda bulunuyor.

Aslında ben çok iyi örneğim. Yeme miktarını ayarlayamadığımız, herşeye uyduğumuzda, kalori olarak atamadığımızda herşey yağa dönüşüyor. İnsanların bazısı var, bir kilo baklava yiyor, ama kilo almıyor. Bazısı iki dilim yese kilo alıyorum demeye başlıyor. Bunların hepsi hayat düzeni ile çok doğru orantılı. Bir depo misali. Harcayamadığımız bir enerjiyi alıp, içimizde tutma meselesi. Baklavanın içindeki ürünler çok kalorili, çok değerli. Ama bu kadar zehir gibi anlatılmasına karşıyız. Ben şunu söylüyorum. Bugün 4 dilim yiyen çocuk da var. 7 yaşında benim yeğenlerim 4 dilim baklava tüketiyor. Onlar için çok sağlıklı. Kalorisi güzel, sağlıklı, doğal ve katkı maddesi olmayan üründür baklava aslında. Ama yetişkinler içerisinde belli bir yaştan sonra bunu muhakkak doktoruna sorar. Bana göre normal bir dilim baklava insanın hayatına lezzet katar, güzelleştirir. 

Faruk Güllüoğlu çatısında kaç kişi çalışıyor?

Türkiye’de Faruk Güllüoğlu çatısı altında 1.800 kişi istihdam ediliyor. 2016 yılı sonuna kadar bu rakam 2.000 kişiye ulaşacak. Ayrıca Akdeniz Bölgesi’nde 3 mağaza daha açarak bu bölgedeki mağaza sayımızı 8’e yükselecek. İstanbul’da da Kavacık ve Kurtköy’de yeni mağazalar hizmete girecek. Cevahir Alışveriş Merkezi’nde çok yakında cafe restaurant tarzındaki mağazamız müşterilerini ağırlayacak.

İYİ BİR BAKLAVANIN KİLOSU 50-55 LİRADIR

Baklava fiyatları her zaman tartışılıyor. Size göre ideal bir baklavanın ücreti ne olmalı?

Bizim gibi Urfa’dan getirdiğimiz özel sade yağ, antep fıstığı kullanılarak yapılan baklavaların kilosu 50-55 lira civarında oluyor. Bunun da genel, gider mağazacılık maliyetleri var. Bunların içerisine düşünerek baktığımızda köşebaşı bir dükkânda satamıyorsunuz bu ürünleri. Çünkü İstanbul’un en değerli yerlerinde mağazalarımız var. Bunları tarttığımızda 50-55 lira civarında fiyatlarımız. Bu genel gider maliyetleri yükselmediği sürece inşallah bu fiyattan satma hedefindeyiz. Bu fiyatlar içinde kullanılan malzemeye göre oynuyor. 40 liradan başlayıp, 65 liraya kadar değişiyor. Ama 50-55 lira civarı ideal bir baklava olmalı. 

 

 

Okunma Sayısı: 5010
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı