"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Av. Mehmet Cengiz: Dünyanın dört bir yanına ulaşıyoruz

03 Ağustos 2013, Cumartesi
Deniz Feneri Derneğİ Genel Başkanı Av. Mehmet Cengİz: “Osmanlı bakiyesi bir ülke olarak sorumluluklarımızdan kaçamayız. O beklentİlere uygun adımları atmayı sürdürmelİ, Allah’ın bİze bahşettİğİ nİmetlerden bİr kısmını dünyanın dört bİr yanındakİ mazlüm ve mağdur insanlara ulaştırmayı sürdürmeliyiz.”

Ramazan ayında yoğunlaşan yardımlaşma duygusunu yönlendirmek adına Deniz Feneri’nin yaptığı yardımlar nelerdir?

Derneğimiz kurulmadan önce yayına başlayan iki televizyon programımız vardı. Önce 1996 Ramazan ayında başlayan ‘Şehir ve Ramazan’, sonra da 1997 yılından itibaren haftalık olarak yayınlanan ‘Deniz Feneri’ programı. Şehir ve Ramazan Kanal 7 Televizyonu’nda uzun yıllar devam etti. Son yıllarda yayınlanmıyor. Deniz Feneri ise yine Kanal 7’de başlamıştı, 2008 yılına kadar ekranda kaldı ve 2010 yılından itibaren Hilal TV’de yayınlanıyor. Televizyon programlarımızda yer verdiğimiz gerçek aile hikâyeleri ve uyguladığımız projelerle yardımlaşma duygusunun açığa çıkmasına ve güçlenmesine ciddî katkı sağladığımızı düşünüyoruz.
Deniz Feneri, kurulduğu günden bu yana olduğu gibi bu Ramazan da ulaştıracağı yardımlarla binlerce ihtiyaç sahibi aileyi ve sunduğu birbirinden farklı Ramazan projeleri ile hayırseverleri mutlu ediyor. Deniz Feneri yurtiçinde, ihtiyaç sahibi 100.000 aileye (yaklaşık 500.000 kişiye) Ramazan’dan 2 hafta önce Ramazan gıda kolisi ulaştırmaya başladı. Dağıtımlarımız devam ediyor. Ramazan ayında özellikle Suriyelilere ulaşıyoruz. Ülkelerinden kaçmak zorunda kalan Suriyeli kardeşlerimize yönelik yardımlarımıza ağırlık verdik. Bu kapsamda 10 bin aileye 30 bin yardım paketi hazırladık. Yardımlarımız devam ediyor.

Ramazan projelerinize örnek verir misiniz?

Projelerimizde amaç hayırseverlerimiz ve ihtiyaç sahipleri arasında köprü olabilmek. Ramazan Projelerimizden bazıları şöyle;
“Bir Kumanya da Sen Bağışla”: Bu proje kapsamında Ramazan öncesinden başlayarak 100.000 aileye gıda kolisi dağıtılıyor. Ramazan bereketini, gıda kolileri ile yoksul sofralarına taşımak isteyen hayırseverler, içinde kuru gıda ve kahvaltılık malzeme bulunan 25 TL ve 50 TL’lik gıda kolilerinden bağışlanabiliyor.
Çocuk Kolisi: Bu Ramazan boyunca içinde çikolata, bisküvi, kraker, kitap, oyuncak gibi çocukların sevdiği malzemeleri içeren özel çocuk kolileri ile 2.500 çocuğa ulaşıyoruz.
Bayramlık: Hayırseverler Deniz Feneri’nin Bayramlık Projesine 60 TL katkıda bulunarak bayram öncesinde yoksul ya da yetim çocuğu sevindirerek, ona bayram günü arkadaşları gibi yepyeni kıyafetler giymenin sevincini yaşatabilirler. Deniz Feneri bu Ramazan 10.000 ihtiyaç sahibine ayakkabıdan eteğe, pantolondan iç çamaşırına kadar bayramlık giysi ulaştırmış olacak.
Yetim ve Öksüzlere Bayram Harçlığı: Bu bayram 1.000 öksüz ve yetim çocuk, Deniz Feneri’nin kendilerine ulaştıracağı 50 TL bayram harçlığıyla mutluluktan uçacak.
İftarda Buluşuyoruz: Deniz Feneri ailesi farklı illerde düzenlediği iftarlarla bir araya geliyor. Deniz Feneri yöneticileri, çalışanları, gönüllüleri, bağışçıları ve ihtiyaç sahibi ailelerimiz “İftarda Buluşuyoruz” projesi kapsamında aynı sofrayı paylaşıyoz. Bu Ramazanda 3.000 kişi aynı sofrada buluşup iftar açarak büyük bir aile olmanın mutluluğunu yaşamış olacağız.
Gelemeyene Gidiyoruz/ Sıcak Yemek: Bu sıcacık projeyle Ramazan ayında her gün iftar vaktinde 27.000 öğün yemeği, Ankara ve İstanbul’da gönüllülerimiz aracılığıyla; yemek pişiremeyecek kadar yardıma muhtaç hasta, engelli ve yaşlılarımızın sofralarına ulaştırıyoruz. Ankara’da ayrıca aşevimize gelen ihtiyaç sahiplerine de yemek ikram ediyoruz.
Hastane Sahurları: İstanbul’da acil hastalarının dertleriyle kendilerini unutan hasta yakınlarının sahur yemeğini biz unutmuyoruz. Acil servis önlerinde beklemek zorunda kalan 5.000 kişi Deniz Feneri’nin ikram edeceği sahur yemeği ile oruca niyetlenmiş oluyor. Hayırseverler bir hasta yakınına 6 TL karşılığında sahur yemeği ikram ediliyor.
Misafirhane: Yakınlarının tedavisi için İstanbul ve Ankara’ya gelen; kalacak yerleri olmadığından hastane bahçelerinde ya da parklarda geceyi geçirmek zorunda kalan ihtiyaç sahiplerine Deniz Feneri misafirhaneleri kapılarını açıyor. İstanbul ve Ankara’da bulunan misafirhanelerimizde barınma, yemek ve temizlik hizmetleri sunuluyor. Bağışçılarımız bir hasta yakınının 1 günlük konaklama ve yemek ihtiyacını 30 TL ile karşılayabilir.
Adak, Akika, Şükür Kurbanı: Deniz Feneri hayırseverlerin adak, akika ve şükür kurbanlarını keserek, ihtiyaç sahibi, dul, yetim, öksüz, fakir ve muhtaç ailelere dağıtıyor. Adak kurban bedeli: yurt içi 450 TL, yurt dışı 240 TL’dir.
Dünya’da Ramazan: Deniz Feneri yardımlarınızı bu yıl yine uzak diyarlara ulaştırdı, ulaştırıyor. Pakistan, Bangladeş/ Arakan, Gana, Karadağ, Kazakistan, Sudan, Somali, Suriye, Endonezya, Fildişi Sahili, Filistin, Makedonya, Bosna, Irak, Lübnan, Kırgızistan, Sri Lanka, Nijer, Etiyopya, Yemen. Bu ülkelerde yapılan iftarlarla kardeşlik bağlarımız pekişiyor.

Vatandaşların yaptığı yardımları hangi yöntemlerle ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyorsunuz?
Nakit yardımları ihtiyaç sahibinin en yakınındaki bir banka şubesine gönderiyoruz. Vatandaşımız kimliğini gösterip yardımını alıyor. Ayni yardımlarda ise sabit ya da gezici giyim mağazalarımızda ihtiyaç sahibi bizzat seçerek alıyor yardımını. Gıda yardımlarını çoğunlukla ailenin adresine teslim ediyoruz. Zaman zaman da giyim yardımıyla birlikte mağazada teslim ediyoruz. Ev eşyası, temizlik malzemesi gibi yardımları da adrese teslim ediyoruz.

Beklentilere yeteri kadar cevap verdiğimizi söyleyebilir miyiz?

Beklenti çok yüksek. Giden yardımlar azımsanacak gibi değil, ama daha fazlasını yapmamız lâzım. Türkiye güçlendikçe beklentiler de artıyor. Kendi ayakları üstünde durabilen ve mazlûm halkların dertleriyle ilgilenen bir Türkiye bütün İslâm âlemi ve Türk dünyası için bir umut kapısıdır. Osmanlı bakiyesi bir ülke olarak sorumluluklarımızdan kaçamayız. O beklentilere uygun adımları atmayı sürdürmeli, Allah’ın bize bahşettiği nimetlerden bir kısmını dünyanın dört bir yanındaki mazlûm ve mağdur insanlara ulaştırmayı sürdürmeliyiz. Bunu yaptığımızda ecdadın ruhu da mesrur olacaktır.

Yılın tamamına yayıldığını gördüğümüz Deniz Feneri’nin yardımları hakkında genel bilgi verir misiniz?

Deniz Feneri dönemlik, mevsimlik yardımlar yapan, yılın belli aylarında ortaya çıkıp, diğer zamanlarda kaybolan bir yardım kuruluşu değil. Deniz Feneri bir hastanenin acil servisi gibi 7 gün 24 saat, 365 gün esasıyla çalışıyor. Doktorlar ve hastaneler için, “Allah muhtaç etmesin, yokluğunu da vermesin” şeklinde duâ edilir. Deniz Feneri de hemen herkesin muhtaç olup kapısını çalma ihtimali bulunan bir iyilik merkezi. Bu merkezlere gözümüz gibi bakmalı, korumalıyız. Bizim ihtiyacımız olmasa bir yakınımızın, komşumuzun, hemşehrimizin ihtiyacı olur bu kuruluşa. Bu derneği ve benzerlerini kuran, destekleyen, yaşatan herkesten Allah razı olsun. Deniz Feneri, 15 yıl önce çıktığı iyilik yolculuğuna samimiyet, iyi niyet ve kararlılıkla devam ediyor.

Okunma Sayısı: 1552
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı