"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İftar sofralarının vazgeçilmezi: Meyan şerbeti

25 Haziran 2015, Perşembe 12:21
Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde vatandaşların kavurucu yaz sıcaklarında serinletici etkisi nedeniyle tercih ettiği meyan şerbeti, iftar sofraların da vazgeçilmezi arasında yer alıyor.

Birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen şerbet, yaz aylarında sıcaklıların 38-40 derecenin üzerine çıktığı bölgede vatandaşların tercih ettiği en önemli içecekler arasında yerini alıyor. Geleneksel kıyafetler giyen şerbetçiler tarafından cadde ve sokaklarda bardakla satılan meyan şerbetinin tüketimi, ramazanın son yıllarda yaza denk gelmesiyle daha da arttı. 

Oruç tutan ve sıcak nedeniyle tüm gün bunalan vatandaşlar ırmak kenarlarında, sulak ve nemli yerlerde yetişen meyan kökünün bazı işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen şerbeti, iftar sofralarından eksik etmiyor.

Gaziantep'te 40 yıldır meyan şerbeti satan Halil Gezer (54), AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleği dedesinden devraldığını belirterek, yaz aylarında bölgenin milli içeceği haline gelen meyan şerbetinin doğal ve faydalı bir içecek olduğunu söyledi.

Meyan şerbetine ilginin özellikle ramazanda arttığını belirten Gezer, "Ramazan öncesi 1,5 litrelik poşetlerde günlük 100-150 meyan şerbeti satarken, bu rakam ramazanda ortalama 5-6 bin poşete çıkıyor" dedi

Meyan bitkisinin ırmak kenarlarında ve nemli yerlerde kendiliğinden yetiştiğini ifade eden Gezer, şunları kaydetti:

"Toplanan meyan bitkisinin kökleri yıkandıktan sonra çay demler gibi kazanlarda 2 saat bekletiliyor. Daha sonra iyice süzülen meyan suyuna buz atıp içmeye hazır hale getiriliyor. Vatandaşlar saatlerce aç kalmanın ardından yediklerinden rahatsız olmamak için orucunu önce meyan şerbetiyle açıyor. Şerbet hem serinletiyor hem de sağlıklı tutuyor."

AA

Etiketler: meyan şerbeti, iftar, sofra
Okunma Sayısı: 1014
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı