Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 14 Aralık soruşturmasıyla ilgili yeni tutuklamaların olacağı yönündeki açıklamasını eleştirdi.
Bu açıklamanın ardından yeni tutuklanmaların gerçekleşmesi durumunda yargıya güvenin sarsılacağını söyledi.
Sami Selçuk, “Bu son derece yanlış. Tutuklama zorunlu değildir, ihtiyaridir. Yargıcın takdirine bırakılmıştır. Yetkiyi güç gösterisi olsun diye diye kullanamazsınız. Herkesin bu konularda çok dikkatli konuşması gerekir.” dedi.
17 Aralık soruşturmasında somut delillere rağmen savcının takipsizlik kararı veremeyeceğini belirten Sami Selçuk, bu savcıyı üniversitede ikinci sınıftan üçüncü sınıfa bile geçirmeyeceğinin altını çizdi.
Eski Yargıtay Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, Bugün TV'de gündemdeki konuları değerlendirdi.
SAVCI SOMUT DELİLLERİ GÖRMEZDEN GELEMEZ
Selçuk, isim vermeden 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasıyla ilgili takipsizlik kararı veren savcıyı eleştirdi. Selçuk, “Bir savcı çıkıyor kuşkunun ötesinde elinde deliller var, kanıtlar var. Bir bakıyorsunuz bir savcı takipsizlik kararı veriyor. Bu nerenin savcısı? İstanbul'un savcısı. Yunanistan kadar nüfusu olan bir kentin savcısı. En azından 20 yıl geçmişi vardır. Bu savcı böyle bir davada tek başına karar vermemiştir. Başsavcının haberi vardır, meslektaşlarıyla tartışılmıştır konu. Bu kadar somut deliller karşısında takipsizlik kararı verdim diyor. Ben sizi ikinci sınıftan üçüncü sınıfa geçirmem. Savcının takdir yetkisi yoktur. Kanıtları yasaya uygun bulmadım, yeterli bulmadım diyemez. Ona yargıç karar verir. Cumhuriyet savcısı yaşanmış olan gerçeği olduğu gibi yargıcın önüne getirmekle görevlidir. Hem aleyhte hem de lehte delilleri toplayacak. Yasa öyle diyor. Somut kanıtlar var önümüzde. Cumhuriyet savcısı iddianame düzenlemek zorundadır.” diye konuştu.
BATI ÜLKELERİNDE HİÇ KİMSE HUKUKUN DIŞINA ÇIKMAZ
Fethullah Gülen Hocaefendi ile ilgili kırmızı bülten çıkarma hazırlıklarıyla ilgili soru üzerine Selçuk, şu cevabı verdi: “Böyle bir bülten çıktığı takdirde ne kadar hukukidir konusunu öbür devlet değerlendirecektir. Hiç kimse hukukun dışına çıkmaz, çıkamaz. Özellikle Batılı ülkelerde hiç mümkün değildir. Avrupa ülkelerinde buna benzer demeçlerin verilmesini, bunların onda biri olsa yer yerinden oynar.”
SULH CEZA HAKİMLİKLERİ DOĞAL YARGIÇ İLKESİNE AYKIRI
Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sulh Ceza Hakimliklerinin kuruluş aşamasında ‘yeni bir proje geliştiriyoruz, çok sayıda dava açılacak' yönündeki açıklamalarında niyetin ne olduğunu kestirmenin çok zor olduğunu belirten Selçuk, “Mahkemelerin kurulması öncesinde işlenmiş suçları o mahkemeler önüne getirseniz doğal yargıç, yasal yargıç ilkesine aykırı olur. Sulh Ceza Hakimlikleri doğal yargıç ilkesine ters düşmüştür." diye konuştu.