Başbakan Ahmet Davutoğlu, Alevi sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle akşam yemeğinde bir araya geldi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Alevi sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle akşam yemeğinde bir araya geldi.
Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde, saat 20.30'da başlayan yemeğe, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Başbakan Başdanışmanı Etyen Mahçupyan, Diyanet İşleri Başkanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Necdet Subaşı, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Müslüm Doğan, Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Rıza Eroğlu, Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, Baba Mansur Ocağı Başkanı Hızır Düzgün, Alevi Vakıfları Federasyon Başkanı Remzi Akbulut, akademisyen Rıza Yıldırım ve gazeteci Yalçın Özdemir katıldı.
'Belki birkaç toplantı daha'
Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, Başbakanlık Dolmabahçe Ofisi'nde yaklaşık 2,5 saat süren toplantının çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Başbakan Davutoğlu'nun olumlu konuşmalar yaptığını dile getiren Doğan, "AİHM'in verdiği karara önem verdiklerini söylediler. Mahkeme çünkü orada cemevlerinin yasal statüsünü belirledi ve 'Cemevleri Aleviler açısından mabettir' dedi. Bunun gereği yasalarda birtakım değişiklikler gerekecek. Tahmin ediyorum o konularda danışmanlarıyla çalışacaklardır. Ama bu sadece olayın bir parçası. Başbakan genel olarak Alevilerin sorunlarının çözümüyle ilgili olarak belki birkaç toplantı daha yapacak gibi izlenim verdi. Yasal düzenlemelerle ilgili 'Sayın Başbakan, seçimden sonra olacaksa hiç konuşmasak da olur ama seçimden önce bir şey yapılacaksa gereken desteği veririz' dedim. Aleviler artık seçim sonrasına atılacak vaatlerden bıkmış durumdalar" diye konuştu.
'Alevilerin genel sorunları konuşuldu'
Baba Mansur Ocağı Başkanı Hızır Düzgün de görüşmede Alevilerin genel sorunlarının tespit edildiğini dile getirerek, çözümler konusunda fikir alışverişinde bulunulduğunu aktardı. Alevilerin en temel sorununun cemevlerinin statüsü olduğunu ifade eden Düzgün, "Din dersleriyle ilgili konular, devletin bütçesinden Alevilere pay ayrılması gibi temel sorunlar görüşüldü. Başbakan çok olumu bakıyor, zaten olumlu baktığını da gösterdi. İnşallah bir sonuç alacağız. Çalışmaların devam ettiğine dair cevaplar aldık" diye konuştu.
Su TV Genel Yayın Yönetmeni Yalçın Özdemir de toplantının mahiyetinin Alevi örgütlerinin taleplerinin dinlenmesi olduğunu söyledi.
Özdemir, Alevilerin ibadet yaptığı yerlere müze gibi ücretle girdiğini belirterek, tekke ve zaviyelerin tamiratı ve tadilatının yapılacağının Başbakan Davutoğlu tarafından dillendirildiğini söyledi.
Alevi Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Rıza Eroğlu da toplantıda Alevilerin sorunlarını konuştuklarını aktardı.
Alevilerin taleplerinin belli olduğunu kaydeden Eroğlu, "Cemevlerinin ibadethane statüsüne kavuşturulması, zorunlu din derslerinin kaldırılması gibi taleplerimiz var. Başbakan olumluydu. Bir dahaki sefer umarım çözülür. Eğer çözülmezse biz mücadeleye devam edeceğiz" dedi.
'Fikir alışverişinde bulunduk'
Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Fevzi Gümüş de Alevilerin yıllardır çözüm bekleyen sorunları olduğunu ve bu sorunlara kısa sürede çözüm bulunması gerektiğini ifade etti.
Alevi Vakıflar Federasyonu Genel Başkanı Remzi Akbulut ise toplantıda Alevilerin sorunlarıyla ilgili talepleri gündeme getirdiklerini bildirdi.
Akbulut, "Ben de diğer başkanlarımıza katılıyorum. Seçim öncesi çözülecek bir sorunumuzun olduğunu sanmıyorum. Çünkü tereddütler var. Nedir? Çözüm getirilirse belki birtakım oy kaybı olabilir veya seçim malzemesi yapılır diye düşünülebilir. O tereddütleri gidermek için seçim sonrasına kaldı diye düşünüyorum. Taleplerimiz de belli, cemevlerin yasal statüye kavuşturulması, zorunlu din derslerinin kaldırılması, AİHM kararlarının uygulanması. Bunların acilen uygulanması lazım. İyi niyetli bir bakışla dinledi Başbakanımız. Umarız iyi bir sonuç çıkar" diye konuştu.
AA