"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Güneşi takip eden çiçek: Ayçiçeği

Nuray Kaya
02 Şubat 2025, Pazar
Çocuklara Tefekkürler

Sevgili çocuklar; bu hafta sizlerle “ayçiçeği”, diğer adıyla “günebakan” bitkisini tefekkür edelim.

Ayçiçeği, çekirdeği ve yağı için yetiştirilen, papatyagillerden bir tarım bitkisidir. Ülkemizde özellikle Trakya bölgesinde bolca yetişen bir bitkidir. Yemeklerimizde en çok kullandığımız yağ, ayçiçek yağıdır.

Çekirdeğini ise severek ve bolca tüketiriz. Pikniklerde, ailecek keyifle geçirdiğimiz vakitlerde, çekirdeği bize eşlik eder.

Ayçiçeğinin ortasını dikkatlice incelediğimizde müthiş bir düzen, müthiş bir oran vardır. Çiçeğin ortasındaki modelin bir denklemle oranı hesaplandığında 137.5 derece çıkar. Bu da “altın oran” ile ilgilidir.

Ayçiçeğindeki oran bizleri hayrete düşürdüğü gibi, gün boyu güneşin hareketlerini takip ederek doğudan batıya doğru hareket etmesi de ayrı bir hayret ve hayranlık uyandırır. Gece tekrar doğuya yönelerek sabah güneşin doğmasını bekler.

İnsanlar ayçiçeklerini tefekkür ederek güneşe doğru dönmesinden ders almışlardır. Enerji kaynağı olarak kullanılan güneş panellerinden daha fazla verimlilik alabilmek için ayçiçeklerini taklit ederek yeni bir teknoloji üretildi. Güneş panellerine tıpkı ayçiçeği gibi güneşi algılayabilecek parçacıklar yerleştirildi. Bu mekanizma güneşli ve gölge olan kısımlar arasındaki sıcaklık farkını anlayarak yön belirliyor. Hiç bir enerjiye ihtiyaç duymadan çalışarak güneş panellerinin verimini çok daha fazla arttırmış oluyor.

Çevremizde gördüğümüz her şeyi derinlemesine tefekkür ederek çok dersler çıkarabiliriz. Kim bilir belki de incelediğiniz bir varlık size ilham olur ve yeni bir buluş da siz yaparsınız. Bu hafta ayçiçeğini inceledik ve ondan çok şey öğrendik. Haftaya yepyeni bir tefekkür yolculuğunda buluşmak duasıyla.

Okunma Sayısı: 231
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı