18 Mayıs Müzeler Günü Aydın’da da kutlandı. Aydın Arkeoloji Müzesi’nde düzenlenen törenin açılışında konuşan Vali Erol Ayyıldız, bütün Türkiye gibi Aydın’ın da bir açık müze olduğunu söyledi.
Müzelerin zenginleştirilmesi için herkesin gayret etmesini isteyen Ayyıldız, müzelerin dil, sanat, kültürle ilgili eserlerin sergilendiği önemli yerler olduğunu belirtti.
Türkiye’nin adeta bir açıkhava müzesi olduğunu kaydeden Vali Ayyıldız, “Aydın, diğer illere nasip olmayan bir güzelliğe sahip, açık müze gibi. Geçmişi, insanların inanç, yaşayış sanat anlayışlarını bize bıraktıkları eserlerden anlıyoruz. Bir nevi tarihi de müzelerden öğreniyoruz. Bu anlamda müzeler uygarlığın hafızası, geçmişe ve emeğe saygı ve yarınlara ışık tutan bir zaman tünelidir. Tarihin en eski dönemlerinden bugüne kadar kültürel, sanatsal ve teknik alanda oluşan eserleri tasnif ederek insanlara sunan mekanlar ve mekteplerdir. Müzeler yalnız geçmişteki kültür varlıklarının sergilendikleri yerler değildir, aynı zamanda yakın geçmişin sanat ve zeka ürünlerinin ortaya koyulduğu mekanlardır. Aydın Arkeoloji Müzesi, Karacasu, Afrodisias Müzesi, Yörük Ali Efe Müzesi, Milet Müzesi hizmet verirken bunun yanında özel müze olan Davutlar Zeytin ve Zeytinyağı Müzesi, Çine Kuvayi Milliye müzesi, Çine ADÜ Arıcılık Müzesi, Nazilli Kent Müzesi de kendi alanında hizmetler veren müzelerimizdir. Kaçak kazı yapanlar ilgili yerlere bildirilerek, eserlerin yurtdışına kaçırılmasını önleyerek milli servetimize sahip çıkmış olacağız.” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar ise Türkiye'deki müzelerde 3 milyon 200 bin eserin bulunduğunu söyledi. Eserlerin korunması, müze ve ören yerlerinin en iyi şekilde olması için çalıştıklarını ifade eden Kocapınar, “Ülkemizde 3 milyon 200 bin eser için modern teknoloji ile donatılmış yeni resterasyon ve konservasyon laboratuvarının yapılması çalışmaları da yapılmaktadır. İstanbul dışında dokuz laboratuvar müdürlüğü daha kurulmuştur. 2014 yılında 8 bin 349 adet eserin restorasyon ve konservasyonu tamamlanmıştır. Bakım onarım, teşhir, tanzim çalışmalarıyla kapatılan müzelerin yeniden ziyarete açılmasıyla yeni müzelerin açılışları da gerçekleştirilmektedir. 2003 yılından bu yana bakanlığımıza bağlı 125 müzenin bakım onarım ve düzenlemesi yapılmıştır. Aynı dönem içerisinde toplam 45 yeni müze ve birim ilk defa ziyaret açılmıştır. Sadece 2014 yılı içerisinde 10 müzenin açılışı gerçekleştirilmiştir. Çevre düzenlemeleri de yapılmaktadır. 2015 yılında 12 ören yeri çevre düzenlemesi tamamlanmıştır. Müzelerde eğitime de önem vermekteyiz.” şeklinde konuştu.
Müzelerin geçmişten günümüze kadar uzanan insan yaşamını, kültürünü ve onların ortaya koyduğu eserleri bilimsel, teknik ve sanatsal biçimde günümüze olduğu kadar geleceğe de yansıtan kurumlar olduğunu belirten Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka da, “Bu kurumlar, toplumların kültürel, sanatsal yaşamlarında erkin bir eğitim yeridir. Müzeler, topluma karşı hissettikleri bu sorumluluk duygusu ile özellikle çocukların eğitimi ve gelişimine hizmet eden programlar hazırlamayı temel işlevleri arasında saymaktır. Eğitimde aktif olma, deneyim kazanma, çevre etkileşimin ön plana çıkmasıyla müzelerin çocuk eğitimindeki önemi vurgulanmaktadır. Müze ortamı, çocukların yaparak, yaşayarak zihinsel, bedensel, bilişsel ve sosyal girişimine katkıda bulunabilecek ideal bir ortam sunmaktadır. Müzede sosyal etkileşim içinde kültürlerle ilgili çeşitli belgeleri tanıtarak, çocukların o toplumun bir bireyi olduklarını kavramalarına, kişilikleri ve özgüvenlerini geliştirme yolunda temeller atılmasına yardımcı olurlar.” dedi.
Konuşmaların ardından Tralleis antik kenti, Türk müzeciliği ve Osman Hamdi Bey hakkında sinevizyon gösterimi yapıldı. Daha sonra "Tralleis Antik Kenti Kazı ve Restorasyon Çalışmaları Resim Sergisi" açılarak gezildi. Müzeler Günü kutlamaları, 22 Mayıs’a kadar çeşitli etkinliklerle devam edecek.