"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İslam tarihinin hafızası bu kütüphanede

17 Ekim 2016, Pazartesi
Lübnan’ın Biaklin Beldesi’ndeki eski Osmanlı Sarayı’nın içindeki kütüphane, içerisindeki 140 bin kitap ve 300 bin gazete ve dergi benzeri eserle ülkenin en büyük kütüphanesi.

Lübnan’ın Biaklin Beldesi’ndeki Osmanlı Sarayı ülkenin en büyük kütüphanesini içerisinde barındırıyor. Kütüphane Müdürü Gazi Ebu Gayda, “Saray’daki Osmanlı izlerinden Lübnan’ın Biaklin beldesindeki eski Osmanlı Sarayı, içerisindeki 140 bin kitap ve 300 bin gazete ve dergi benzeri eserle ülkenin en büyük kütüphanesi olarak hizmet veriyor” dedi. Başşehir Beyrut’un güneybatısındaki Lübnan Dağı’nın Şuf bölgesinde yer alan Biaklin’de 1897 yılında dönemin Lübnan Emiri Mustafa Arslan adına Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid’in emriyle inşa edilen iki katlı saray, ziyaretçilerini girişindeki Osmanlı armasıyla karşılıyor.

Günümüzde kütüphane olarak kullanılan saray hakkında bilgi veren Kütüphane Müdürü Gazi Ebu Gayda, binanın II. Dünya Savaşı’ndan sonra okul, mahkeme ve hapishane gibi çeşitli amaçlar için kullanıldığını belirtti. İsrail’in 1982 yılında bölgeyi işgali sırasında binanın boş kaldığını aktaran Ebu Gayda, sözlerine şöyle devam etti:  “İsrail’in Lübnan Dağı’nı işgalinin 1986’da sona ermesinin ardından Lübnan hükümeti binayı yeniden hapishane olarak kullanmak istedi, ancak bölge halkı buna itiraz etti. İlerlemeci Sosyalist Parti Lideri Velid Canbolat, halkın isteği doğrusunda binayı restore ettirdi, ardından kütüphane olarak hizmete soktu. 1996 yılında da Lübnan Kültür Bakanlığı tarafından millî kütüphane olarak kabul edildi.”

Türkiye bu eserlere sahip çıkmalı

Kütüphane içinde 140 bin kitap, 300 bin dergi ve gazete benzeri yayın bulunduğunu ve bu özelliğiyle Lübnan’daki en büyük kütüphane olduğunu belirten Ebu Gayda, “Saray, Osmanlı, Arap ve İslâm tarihinin hafızasına ev sahipliği yapıyor” dedi. Beldedeki Osmanlı döneminden kalma eserlerin korunması için bölge halkının çaba gösterdiğini dile getiren Ebu Gayda, Türkiye’den de bu eserlerin korunması için adım atmasını beklediklerini kaydetti. Biaklin beldesinde Osmanlı döneminden kalan birçok eser, Sultan Abdülhamid Han döneminin özelliklerini yansıtırken bu eserlerden bazılarının bakıma muhtaç hali dikkati çekiyor. Biaklin’in yüksek bir noktasında bulunan Hamidiye Çeşmesi ve onun yaklaşık 10 metre önünde dönemin mimarisini yansıtan mezar taşlarıyla kabristan, bunlardan en önemlileri olarak göze çarpıyor.

AA

Okunma Sayısı: 2396
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı