Pakistan’ın milli şairi Muhammed İkbal, vefatının 80. yılında Bağcılar’da anıldı. Konuşma yapan Dr. Vahdettin Işık: “İkbal bize bir görev yüklüyor ve diyor ki ‘Gel eski dünyayı tekrar gençleştir. Çünkü dün biz insanlığa parlak düşünceler, imkanlar ve medeniyetler bırakmıştık. O dünya yaşlandı gelin onu tekrar gençleştirelim”dedi.
İslam düşünürü ve filozof Dr. Allame Muhammed İkbal vefatının 80. yıl dönümünde Bağcılar Mehmet Âkif Ersoy Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir programla anıldı. İkbal’in İslâm dünyası için öneminden eserlerine kadar birçok yönüne dikkat çekildi. İbni Haldun Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Vahdettin Işık: “İkbal bize bir görev yüklüyor ve diyor ki ‘Gel eski dünyayı tekrar gençleştir. Çünkü dün biz insanlığa parlak düşünceler, imkânlar ve medeniyetler bırakmıştık. O dünya yaşlandı gelin onu tekrar gençleştirelim” dedi. Programa katılan Mehmet Âkif Fikir ve Sanat Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Ruyan Soydan, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Albayrak ve İbni Haldun Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Vahdettin Işık, İkbal’in hayatı, eserleri ve İslâm Coğrafyasının içinde bulunduğu durumdan kurtulmasına yönelik ortaya koyduğu düşünceleri ele aldı.
Bizim için Mehmet Âkif neyse, İkbal de Pakistan için O’dur
Dr. İkbal’le millî şairimiz Mehmet Âkif Ersoy sayesinde tanıştığımıza ve ikisi arasındaki bağa vurgu yapan konuşmacılar şunları söyledi: Mehmet Ruyan Soydan: “Muhammed İkbal’i biz kendi şairimiz gibi görürüz. Bizim için Mehmet Âkif neyse, İkbal de Pakistan için O’dur. Muhammed İkbal ilk defa bizde Mehmet Âkif’le tanınmıştır. Ona ilk kez Mehmet Âkif eserlerinde yer vermiştir. İkbal’in eserlerinin çoğu da Türkçeye tercüme edilmiştir”
Zorluklara hazır olursanız, içinizden nice Âkifler ve İkballer çıkacaktır
Prof. Dr. Ahmet Albayrak: “Mehmet Âkif, İkbal’i Türk okuruna tanıtmaya çalıştı, çünkü kaderleri aynı. Kaderleri nedir? Bulundukları coğrafyada İslâm medeniyetini korumaya çalışmak, bölgede yaşayan Müslümanların istiklalini ayakta tutmak ve yeşertmek. Bizim İstiklâl Savaşı olmasaydı Mehmet Âkif’i tanımayacaktık. Bir şair olarak bir rafta kalan isim olacaktı. İkbal de böyledir. Büyük insanları ortaya çıkaran faktörler o ülkede yaşanan şartlardır. Tarihî kesişme anlarıdır. Sizlerin de derdi varsa dertleniyorsanız bu dertlenme kalitenizi arttırmanızı sağlar. Bir eli yağda bir eli balda çok aşırı rahat yaşıyorsanız gününüzü gün etmek istiyorsanız kendi kalenize gol atıyorsunuz. Kendi içinizdeki cevheri ortaya çıkaramıyorsunuz demektir. Zorluklara hazır olursanız içinizden nice Âkifler ve İkballer çıkacaktır. Bu potansiyel herkesde var”
NİHAT ORHAN - İSTANBUL