Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Suudi Arabistan'da Hac Bakanı Bender Bin Muhammed Haccar ile 2015 YılıHac Protokolü'nü imzaladı.
Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından "2014 Yılı Hac Dönemine İlişkin Değerlendirmeler" başlığıyla hazırlanan raporu, Hac Bakanı Haccar'a sunan Görmez, 2015 yılıhac dönemiyle ilgili bazı değerlendirme ve taleplerde bulunduklarını belirtti.
Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, her yıl hac ibadetinden önce Hac Bakanlığı yetkilileriyle Cidde de bir araya gelerek yıllık protokol imzaladıklarını ifade etti.
Görmez, toplantıda hacıların kalacakları otellerden, Türkiye'den gelecek ambulanslara, gönderecekleri diyanet görevlilerinden, Kabe'nin etrafında oluşabilecek küçük kazalara kadar yapılacak çalışmaları en ince ayrıntılarına kadar detaylıca görüştüklerini ifade etti.
Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) rakamlarına göre nüfusunun 76 milyon 691 olduğunu söyleyen Görmez, "Suudi Arabistan'ın ülkemize tanıdığı yıllık 74 bin kontenjan, 74 milyon nüfus dikkate alınarak yapılmıştır. Biz nüfusumuzun BM rakamlarına göre kabul edilip Türkiye'ye tanınan kontenjan sayısının da binde 1 kota uygulamasına göre güncellenmesini istiyoruz. Bu da her yıl ilave olarak 2 bin 600 vatandaşımızın daha kutsal topraklara gelmesi ve hacı olması demektir" dedi.
Bu yıl da Mekke ve Medine'de devam eden genişletme çalışmaları sebebiyle yüzde 20 kota indirimi uygulamasının devam edeceğini söyleyen Görmez, "Kabe'nin etrafındaki inşaatları gördüğümüz zaman da bunun zorunlu olduğuna inanıyoruz. Bu inşaatlar devam ederken önceki kotalara göre hacıların gelip rahat ibadet etmeleri ise mümkün değil" diye konuştu.
"Kadın hacılar da Hz. Muhammed'in kabrini ziyaret edebilsin"
Görmez, kadın hacıların Mekke ve Medine'de yaşadığı sıkıntıları da gündeme getirdiklerini ifade ederek şunları kaydetti:
"Kadınlar, Medine'de erkekler gibi serbestçe Hz. Peygamberimiz'in kabrini ziyaret etme imkanına sahip değiller. Kadınların ülkeler halinde gruplara bölünmesi, grupların bir görevli eşliğinde Ravza'dan uzak bir mekandan geçirilmesinin doğru olmadığını ifade ettik. Erkekler kıble tarafından nasıl serbestçe Peygamberimiz'i ziyaret ediyorsa kadınların da arka taraftan aynı şekilde Peygamberimiz'i ziyaret etmelerinin sağlanması gerektiğini ifade ettik."
Kadın hacıların yaşadığı sorunlardan birinin de namaz vakitlerindeki tavaf olduğunu aktaran Görmez, namaz vakitlerinde tavaf halinde olan kadınların yönlendirileceği mekanların tahsis edilmesi halinde yaşanan izdihamın önleneceğini vurguladı.
Ulaşımda yaşanan sıkıntıları da dile getirdiklerini belirten Görmez, "Özellikle Cidde-Mekke arasında yaşanan sıkıntıların ivedi olarak çözülmesi konusunda talebimizi dile getirdik" diye konuştu.
Müzdelife'de Türk hacılara tahsis edilen yolun bitimine acilen bir köprü inşa edilmesi gerektiğini de ifade ettiklerini söyleyen Görmez, Arafat'ta yaşanan su problemi, Harem'de çalışan görevlilerin dil bilmemekten kaynaklanan sorunları üzerinde de durduklarını dile getirdi.
"Levhalarda Türkçe de yer alsın"
Görmez, Hac Bakanlığı yetkililerinden, başta Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi olmak üzere Türk hacılarının ziyaret ettiği yerleri gösteren levhaların Türkçe olarak da yazılmasını talep ettiklerini söyledi.
Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşların Diyanet İşleri Başkanlığı çatısı altında hac yapma imkanına devam etmeleri ve mevcut kotaların sürdürülmesi gerektiğini söyleyen Görmez, sözlerine şöyle devam etti:
"Avrupa'dan gelen Türk vatandaşlarımızla Türkiye'den gelen vatandaşlarımız birlikte hac görevlerini yerine getiriyor. Avrupa'dan gelen vatandaşlarımız Cidde'den itibaren Türkiye'den gelen hacıların arasına katılıyorlar. Mevcut durumun devam etmesi yonunde görüşlerimizi paylaştık."
Protokol imza töreninde Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Enver Günenç, Suudi Arabistan Din Hizmetleri Müşaviri Ergün Yücel, Mekke Din Hizmetleri Ataşesi Süleyman Sarı da hazır bulundu.
AA