"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Nurseli İdiz: Bence Osmanlıca okutulmalı

21 Aralık 2014, Pazar 11:58
Oyuncu Nurseli İdiz, Radikal'de bugün yayınlanan, Armağan Çağlayan'a verdiği röportajda Osmanlıca'nın bilerek unutulan bir dil olduğunu söyledi ve ekledi: Bence Osmanlıca okutulmalı.

İşte İdiz'in Osmanlıca tartışmaları konusundaki o soruya verdiği cevap:

Osmanlıca tartışmaları konusunda ne düşünüyorsunuz?

Ben buna da karşı değilim. Osmanlıca bilerek unutulan bir dil. Ben çok iyi bir edebiyat öğrencisiydim. Benim annem de çok iyi Osmanlı Edebiyatı’nı bilir ve bana çalıştırırdı. Bu öğrenilmesi gereken bir şey. Ben arkeoloji ve sanat tarihi okurken, 28 sene evvel, Osmanlıca dersi vardı. Keşke olsa. Çünkü başbakanlık belgelerini, tarihi belgeleri okuyamıyoruz. İlber Ortaylı Osmanlıca, Arapça bilmeyen bir kişiyi yanına asistan olarak almıyor. Haklı da. Osmanlıca öğrenmekten niye korkalım ki. Osmanlıcayı bilmeden nasıl tarihimizi bileceğiz. Zorunlu olmamalı ama en azından seçmeli olmalı. Bence Osmanlıca okutulmalı. Benim kızım Batı ve Rönesans kültürüyle büyüdü ve Latince okudu. Bizde de Osmanlıca olabilir. Hatta olmalı.

Çok da zormuş.

Çok zor. Benim üniversite de çok iyiydi dilim. Keşke şuanda çok isterim bana Osmanlıca dersi verecek biri olsun.

Haber Merkezi

Etiketler: nurseli idiz, osmanlıca
Okunma Sayısı: 1846
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • çavdari

    22.12.2014 13:54:22

    Huseyin bey, "isteseler de istemeseler de" lafına ben de katılmıyorum ama "Sevdirerek,özendirerek,teşvik ederek yapmak varken " bu sözün karşı çıkan kesimler için ebeden mümkün olmadığını çok rahat ifade edebilirim. Eğer külli bir hamle olması arzu ediliyorsa mecburi olmalı. Nasıl ki üniversiteye ve hatta üniversite sonunda bile öğrenilmeyen İngilizce dersi zorunluyken Osmanlıca'yı seçmeli yapmak bir hamleden ziyade "oyun" gibi kalır ve iktidara yönelttiğiniz "yap-boz" suçlamasına başka bir karine olur.

  • Hüseyin İLHAN

    22.12.2014 08:52:19

    Ülkemizin temel problemlerinden biri EĞTİMDİR.20 YILA YAKIN İLKOKULDAN BAŞLAYAN EĞİTİM VE ÖĞRETİM HAYATINDA BİR LİSAN ÖĞRETMEDE DAHİ MUVAFFAK OLAMAYAN EĞTİM SİSTEMİMİZ HELE HELE 13 YILDIR AYNI PARTİ İKTİDARI OLMASINA RAĞMEN TAM BİR yaz-boz AÇEVRİLMİŞTİR.Osmanlıca elbette öğrenmeliyiz,ancak bunu 'İSTESELERDE-İSTEMESELERDE,diyerek nefret etirerek,kutuplaştırarak,gererek yapmak OSMANLICA öğrenilmesine en büyük İHANET ve ADAVETTİR.Sevdirerek,özendirerek,teşvik ederek yapmak varken bu şekilde zıtlaşarak yapmak asla tasvib edilecek değildir.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı