Mersin'de yasadışı dinlemelere yönelik olduğu iddia edilen operasyonda gözaltına alınan 27 emniyet mensubundan 18'i mahkemece serbest bırakıldı. 9'u ise daha önce Savcılık talimatı ile Emniyet Müdürlüğü'nde serbest bırakılmıştı.
Serbest bırakılan emniyet mensuplarını aileleri ve vatandaşlar coşkuyla karşıladı. Emniyet mensupları yasadışı hiçbir işlem yapmadıklarını ifade ederek bütün bu yaşananlarla GDO operasyonunun intikamının alınmak istendiğini kaydetti.
Mersin eski İstihbarat Şube Müdürleri Ali Çengelci ile Ali İhsan Kaya'nın da aralarında bulunduğu 18 istihbaratçı emniyet mensubu sabahın erken saatlerinde adliye sevk edildi. Cumhuriyet Savcıları tarafından ifadeleri alınan emniyet mensuplarından 10'u tutuklanma, 8'i ise adli kontrol talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Gece yarısına kadar süren mahkeme sonunda bütün emniyet mensupları adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.
"VEREMEYECEK HESABIMIZ YOK"
Emniyet mensupları adliye önünde bekleyen yakınları ve vatandaşlar tarafından coşkuyla karşılandı. Kalabalık "Yiğitler burada, hırsızlar nerede" şeklinde sloganlar attı. Burada açıklama yapan Mersin eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Çengelci, iki gün önce hesap vermeye geldiklerini ve hesaplarını verdiklerini söyledi. Veremeyecek hesabımız yok dediklerini hatırlatan Çengelci, "Bugün buradayız, hesabımızı verdik. Yolumuza devam edeceğiz. Tabii ki sevinmiyoruz. İstanbul'daki arkadaşlarımız orada olduğu sürece, cezaevinde olduğu sürece bizim sevinmemiz mümkün değil inşallah onlar da çıktığı gün onlarda özgürlüklerine kavuştuğu gün bizim için sevinç olacak. O gün inşallah hep beraber sevineceğiz" dedi.
Görevde oldukları dönemde yasalara uygun olarak, hakim kararlarıyla aldıkları istihbari dinlemelerle ilgili görev yaptıklarını anlatan Çengelci, "Bunların usulsüzlüğü yönünde iddialarla, başlatılan müfettiş soruşturmaları adli soruşturmalarla buraya getirildik. Bundan dolayı da gözaltı olmuştu, gittik anlattık. Bu yaptıklarımızın yasalara uygun olduğunu. Bizim o yıllarda Mersin'de terörle mücadele ettiğimizi, organize suç örgütleri ile mücadele ettiğimizi, tüm gayretinizin, çabamızın, her şeyin burada halkımızın, milletimizin, insanımızın rahat ve huzuru için olduğunu anlattık. Demek ki duyanlar varmış bizi. Herkesin kulakları vicdanları tıkalı değilmiş. Sağolsun hakimimiz kararını verdi. Serbest kaldık" diye konuştu.
"BAŞIMIZ DİK, HİÇBİR YANLIŞ YAPMADIK"
Eski İstihbarat Şube Müdürü Ali İnsan Kaya ise, "Yalan haberlerle, iftiralarla, isnatlarla, gerçek dışı böyle iddialarla bir yere kadar yapıyorsunuz. Birileri zulüm yapmaya çalışıyor. Hiç problem değil, Biz bulunduğumuz noktadan memnunuz. Şu an bulunduğu halden de memnunuz. Çünkü başımız dik, çünkü hiç bir yanlış yapmadık. Arkadaşlarım da öyle. İnanın tutuklama kararı da çıkmış olsaydı aynı şekilde davranacaktır. Başımız dik olacaktı arkadaşlarla birlikte bu konuda hiçbir çekincemiz hiçbir korkacağımız bir şey yok. Gerçekten bunu samimiyetle söylüyorum hem kendim hem arkadaşlarm adına yaptığımız işlerden hiçbir sıkıntımız, hiçbir sorunumuz yok. Bu bir algı çalışmasıydı. Bu kadar yapıldı. Birileri zulüm yaptı. Bizim de burada bulunmamız gerekiyormuş. Kader dedik" şeklinde konuştu.
İsnat edilen suçlarla ilgili hiçbir delil olmadığına, aylardır bunu anlatmaya çalıştıklarına dikkat çeken Kaya, "Basında çıkan bazı haberlere dayanarak yapılan bir soruşturma. Bu soruşturmanın neticesinde ortaya atılan iddialar bu iddialar bu suçlamalar sürekli değişiyor. Müfettişlerin başlangıçta yaptığı soruşturmanın iddialar farklı. suçlama farklı. Meslekten ihraç edilirken bize isnat edilen suçlamalar farklı. Akabinde gözaltına alınırken bize isnat edilen suçlamalar farklı.
Tutuklamaya sevk edilirken isnat edilen suçlar farklı. Biz aylardır aslında yaptığımız şeylerin yasal olduğunu herkese anlattık. Anlatırken bu işlemlerin yapan insanların tamamı ve müfettişler savcılar vesaire bu konuda karşı karşıya geldiğimiz bu konuda bizden bilgi talep eden herkes zaten yasal olduğunu görüyor ve biliyor. Ama hep bir ama var bir ancak var burada kamuoyunun takdirine bırakıyorum" ifadelerini kullandı.
"GDO OPERASYONUNUN İNTİKAMI ALINIYOR"
Komiser İlyas Avcı, istihbaratçılara yapılan algı operasyonunun temelini müfettiş raporlarının oluşturduğunu belirtti. Müfettiş raporlarının ise Anayasal suç işlenerek yapıldığını öne süren Avcı, "Tekrar ve tekrar söylüyorum bunlarla ilgili davacı da olduk. Mersin'de neden yapıldığı, diğer illerde de bu istihbaratçılara yönelik operasyonlarda arkadaşlar serbest kaldı. Burada serbest kalacağı aşikardı neden Mersin'de yapıldı. Bu ilde GDO operasyonu yapıldı. GDO operasyonunun intikamı alınıyor. Birileri GDO operasyonu ile ilgili bazı bilgileri imha etmeye çalışıyor. Onların takipçisi olacağız. Kapatamayacaksınız bu milleti zehirleyemeyeceksiniz. Birileri de size hesap soracaklar. Bugün değilse bile yarın mutlaka bunun hesabı sorulacak, bunu hiçbir şekilde unutturamayacaksınız" şeklinde konuştu.
Komiser Yavuz Efe ise, "Bize isnat edilen suç ne biliyor musunuz? Benim üç tane imzam var diye örgüt kurmak, yönetmek, üye olmak, sahte belge, iftira, bütün her şeyi doldurmuşlar içine. En son mahkemede gelinen nokta iftira amacıyla örgüt kurmaya gelmişiz biz. Böyle bir şey hukukta gülünecek bir şeydir. Bunun daha önce bir örneği yoktur" ifadelerini kullandı.