Gaziantep Sanayi Odası'nın dün gönderdiği 'Antep Baklavası sadece Gaziantep sınırlarında üretilmelidir' açıklaması baklava üreticilerini ikiye böldü.
GSO bugün yaptığı açıklamada ise esnafa uyarı açıklaması göndermediklerini belirtti.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ile Güllüoğlu ailesi arasında yaşanan 'baklava standardı' tartışmasındaki kriz büyüyor. Güllüoğlu ailesinin beşinci kuşağının en büyük temsilcisi Nejat Güllü, GSO tarafından esnafa gönderildiği öne sürülen, 'Antep baklavası yöre dışında imal edilemez' ifadesine sert çıkarken, “Baklava üzerinden gündem yönetmeye çalışılmasını şaşkınlıkla izliyoruz.” dedi.
GSO ise yaptığı yazılı açıklama ile esnafa herhangi bir uyarı yazısı gönderilmediğini açıkladı. Açıklamada, “TOBB ve TESK’ten baklava imalatçılarının değil ‘Antep Baklavası’ imalatı yaptıklarını beyan eden firmaların listesini istendi. Listeyi almak istememizdeki amaç bu imalatçıları ürünün özelliklerine uygun imalat yapmak için bilgilendirmekti.” denildi.
GÜNDEMİ YÖNETMESİ GEREKİR
Coğrafi işaret tescili alınan dünyaca ünlü 'Antep Baklavası'nın ismiyle üretim yapan üreticilerin, Türk Patent Enstitüsü (TPE) Mahreç İşareti mevzuatında belirlenen özelliklere göre üretim yapması gerektiği bildirilmişti. Basında da baklavanın yöre dışında imal edilemeyeceğine yönelik esnafa uyarı yazısı gönderildiği iddiası yer almıştı. Bunun üzerine konuşan Güllüoğlu ailesinin beşinci kuşağının en büyük temsilcisi Nejat Güllü, “Baklava üzerinden gündem yönetmeye çalışılmasını şaşkınlıkla izliyoruz. GSO’nun bölgenin ekonomisi, istihdam ve ihracat oranları ile 2023 hedeflerine ilerleyen Türkiye’de kalkınma yolundaki çalışmalara katkısı ile gündemi yönetmesi gerekir” değerlendirmesinde bulundu. Güllü açıklamasında, “Baklavayı ülkemizle tanıştıran ve yaklaşık bir buçuk asırdır baklava üreten aile olarak baklavanın standardize edilmesi konusunda olağanüstü çaba gösterdik. Geçtiğimiz günlerde TSE tarafından baklavaya getirilen standartları yerinde buluyoruz. Çünkü asırlardır söz konusu standartlarda üretim yapan bir kurumuz. Fakat bir sivil toplum kuruluşunun üretim lokasyonu üzerinden standart belirlemesini doğru bulmuyoruz. Çünkü baklavanın gerçekliğini lokasyon değil, kullanılan malzeme ve işçilik gösterir.” ifadelerine yer verdi.