Camilerde bugün okunacak cuma hutbesinde, ırkçılığın, esasında hem insanlığa karşı işlenen bir suç hem de Allah'a karşı bir saygısızlık olduğu vurgulanarak İslam'ın, bağnazlık, asabiyet ve ırkçılığı tüm unsurlarıyla reddettiği hatırlatılacak
Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğünce hazırlanan hutbede, "ırkçılık" konusu işlendi.
"Yüce dinimiz İslam'ın en önemli özelliklerinden biri, bir ırkın başka bir ırka, bir grubun veya topluluğun bir başka grup veya topluluğa üstünlük taslamasını ortadan kaldırmış olmasıdır" vurgusu yapılan hutbede, Hazreti Adem ile Hazreti Havva'nın çocukları olmakta eşitlenen insanların, soy ve soplarını, etnik kökenlerini esas alarak birbirlerine karşı üstünlük iddiasında bulunmalarına İslam'ın asla cevaz vermediği belirtildi.
Hak ve hakikat, şeref ve üstünlüğün, mensup olunan ırka, soy ve sopa göre değil, Yüce Yaradan'ın gönderdiği dine, kitaba, ahlak, fazilet ve erdeme göre şekilleneceği dile getirilen hutbede, "İnsanı, Allah katında üstün ve değerli kılan ve ahiret saadetine ulaştıracak olan husus ait olduğu ırk, mensup olduğu soy, sahip olduğu ten rengi, konuştuğu dil değildir. Kişinin üstünlüğü, her daim Allah'a karşı kulluk ve sorumluluk bilinci taşımasında ve bu bilinci hayat süreçlerine dahil etmesindedir" mesajı verildi.
İnsanların Allah'ın huzuruna geldiklerinde kendi ameliyle baş başa kalacağı, soy sopun hiçbir öneminin olmayacağı hatırlatılan hutbede, şunlar kaydedildi:
"Irkçılık, esasında hem insanlığa karşı işlenen bir suç hem de Allah'a karşı bir saygısızlıktır. Bu nedenledir ki dinimiz İslam, bağnazlık, asabiyet ve ırkçılığı tüm unsurlarıyla reddetmiştir. Hal böyleyken, bu cahiliye anlayışı sebebiyle tarih boyunca İslam coğrafyasında düşmanlık ve husumet, kin ve nefret, kan ve gözyaşı hiç eksik olmamıştır. Üzülerek ifade edelim ki bugün de aynı dine, aynı kitaba, aynı peygambere iman eden Müslümanlar arasında mezhebini, meşrebini, ırkını, ideolojisini rahmet dini İslam'ın önüne geçirme tuğyanına kapılanların sayısı hiç de az değildir. Oysa Peygamberimiz, ırkçılık duygularıyla hareket ederek İslam toplumundan ayrılan, asabiyet duygusuyla savaşan ve bu dava uğrunda mücadele ederken ölen kimsenin bu ölümünü 'Cahiliye ölümü' olarak nitelendirmiştir. O halde gelin, zihin ve gönül dünyamızı İslam’ın yüce hakikatleriyle tezyin edelim. Kendimizi dinimizin onay vermediği bağnazlık, asabiyet ve ırkçılığa asla mahkum etmeyelim."
AA