‘Çılgın Proje’ olarak tanımlanan Kanal İstanbul’un tabiata vereceği zararın geri dönülmez bir facia boyutunda olacağını belirten Çevre Mühendisleri Odası, “projenin durdurulması bir zorunluluktur” dedi.
İktidarın ‘çılgın proje’ olarak tanımladığı ‘Kanal İstanbul’un su kaynaklarının yok olmasına, tüm canlılarda sağlıksız su kullanımının yaygınlaşmasına yol açacağı öne sürüldü. Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), ‘Kanal İstanbul’a dair teknik bir inceleme raporu yayınladı.
Karasal ekosistem çökecek
ÇMO projeyi ‘geri dönüşü olmayan bir yıkım’ olarak niteledi. Raporda şöyle dendi: “Karadeniz’den Marmara’ya doğru akış ile tatlısu akiferleri ve karasal ekosistem tuzlanacak; tarım ve hayvancılık yapılamaz hale gelecek; sadece İstanbul ve çevresi değil, Trakya’ya kadar tatlı suların beslediği tarım alanları ve karasal ekosistem geri alınamaz şekilde bozulacak, yıkıma uğrayacak; kanal çevresinde heyelan riski artacak; bölgede yaşayan uygarlıkların izi, kentin kültürel hafızası yok olacak.”
Yaşamı katletmeyin
Kanal İstanbul ve Rezerv Yapı Alanları” projesinin siyasi bir dayatma olduğunun vurgulandığı rapora, şöyle devam edildi: “Kanal İstanbul, 3. Havalimanı ve kentsel dönüşüm projeleri ile benzeri yaşamı katledecek mega projelerin ivedilikle durdurulması, iptal edilmesi, bu projelerin tehdidi altında olan Küçükçekmece Lagün Havzası’nın ekolojik yapısının, biyoçeşitliliğin, yaşam belleğinin korunması, yaşamın sürmesi için zorunluluktur.”
***
Tıklayınız:
‘Kanal’ İstanbul’a zarar
Haber Merkezi