İstanbul Belediyeler Bilgi İşlem Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ (BELBİM) İş Geliştirme Müdürü Fatih Dereli, Akbil’in 2014 yılı aralık ayı sonundan itibaren yerini tamamen İstanbulkart’a bırakacağını belirterek, "Gelecek dönem projelerimiz içinde şehir kartı uygulaması var. Bu uygulamayla şehrin ödeme aracı haline gelmek istiyoruz" dedi.
BELBİM açıklamasına göre, Dereli, 15’inci MÜSİAD Uluslararası Fuarı'nda High Tech Port CEO Forumları kapsamında "Yerel Yönetimlerde Yüksek Teknolojinin Kullanımı" konulu panele katıldı.
Türkiye’de ilk elektronik ücret toplama sisteminin 1995 yılında kurulan Akbil olduğunu hatırlatan Dereli, 1998 yılında bu uygulamanın yerini İstanbulkart’ın almaya başladığı ifade etti.
Akbil’in 2014 yılı aralık ayından itibaren yerini tamamen İstanbulkart’a bırakacağını belirten Dereli şu anda 14 milyon İstanbulkart bulunduğunu kaydetti.
Dereli, bu kartların 10 milyonunun aktif olarak kullanıldığına dikkati çekerek, "İstanbulkart günlük beş milyon dokunuşa sahip. Gelecek dönem projelerimiz içinde şehir kartı uygulaması var. Bu uygulamayla şehrin ödeme aracı haline gelmek istiyoruz. Bu kapsamda yasal düzenlemeleri izledik. Elektronik Para Kuruluşu olmaya yönelik adımlar attık" ifadelerini kullandı.
"Yerli tramvay ocak ayında hizmete girecek"
İstanbul Ulaşım AŞ Genel Müdür Yardımcısı Ali ihsan Uygun da istasyonlarının şehrin üstünde olduğu gibi altında da yer aldığına dikkati çekerek aslında yerin altında bir şehrin idaresini yaptıklarını belirtti.
Elektrik ve elektronik sinyalizasyondan havalandırma ve pis su tahliyesine kadar birçok ayrıntıyı teknolojiyi kullanarak yönettiklerini anlatan Uygun, bu kapsamda teknokentte bir Ar-Ge ofislerinin olduğunu kaydetti.
Uygun, yaptıkları çalışmalarla daha iyi hizmet sunmanın yanı sıra enerji giderlerini düşürmek üzerine de çalışmalar yürüttüklerini vurgulayarak, enerji giderlerini yüzde 15 oranında düşürebilmek amacıyla çalışmalar yaptıklarını ifade etti.
Yerli teknolojilerin kullanımına özen gösterdiklerini, bu kapsamda yerli tramvay aracını ortaya çıkardıklarını dile getiren Uygun, bu aracın ocak ayında hizmete gireceği bilgisini verdi.
İstanbul Ulaşım Haberleşme ve Güvenlik Teknolojileri AŞ (İSBAK) Ar-Ge ve BT Müdürü Muhammed Alyürük ise 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 70’inin kentlerde yaşayacağını, akıllı şehirler ve akıllı teknolojilerle ilgili daha fazla çalışma yapılması gerektiğini belirtti.
Yakın gelecekte sadece araçların değil yolların da kendi aralarında konuşmaya başlayacağını aktaran Alyürük, şunları ifade etti:
"Bu kapsamda çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Akıllı kavşaklar üzerinde yaptığımız çalışmalarla yüzde 15 ile yüzde 30 arasında verimlilik sağladık. Karbon emisyonunu yüzde 11 ile yüzde 17 arasında azalttık. Trafik ışıklarının led dönüşümü sayesinde çok büyük bir enerji tasarrufu sağladık. İstanbul’da uygulanan EDS sistemi sayesinde trafik ihlalleri bu sistemin kullanıldığı noktalarda yüzde doksan oranında azaldı."