Başbakan Yardımcısı Arınç, BM'de insan hakları konusunda Türkiye'ye yöneltilen 199 tavsiyenin kabul edildiğini, 52'sine ise görüş bildirileceğini söyledi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Birleşmiş Milletler'de (BM) Türkiye'nin insan hakları durumunun incelenmesi hakkında, "İnceleme sırasında ülkemize yöneltilen 199 tavsiye tarafımızca kabul edilmiş olup 52 tavsiyeye ilişkin görüşlerimiz bilahare iletilecektir" dedi.
Arınç, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisinde düzenlenen BM İnsan Hakları Konseyi Evrensel Periyodik İnceleme Mekanizması (EPİM) Çalışma Grubu 21. Oturumu çerçevesinde Türkiye’nin ikinci tur incelemesine ilişkin raporun kabulü oturumunda konuştu.
"EPİM incelememize iştirak eden tüm paydaşlara bir kez daha teşekkür ediyorum" diyerek sözlerine başlayan Arınç, şunları söyledi:
"Türkiye EPİM sürecine başından beri aktif katılım sağlamakta ve yapıcı katkılarda bulunmaktadır. İkinci tur incelememiz sırasında da bize yapıcı işbirliği içinde yapılan tavsiyeler, titizlikle değerlendirilecek ve insan haklarının geliştirilmesi alanında sürekli devam eden çalışmalarımıza katkıda bulunacaktır."
Arınç, "Bu anlayışla inceleme sırasında ülkemize yöneltilen 199 tavsiye tarafımızca kabul edilmiş olup 52 tavsiyeye ilişkin görüşlerimiz bilahare iletilecektir. Kabul ettiğimiz tavsiyelerin uygulanması sonuçların izlenmesi için gerekli çalışmalara başlanacaktır" diye konuştu.
EPİM ulusal raporunun hazırlanması sürecinde olduğu gibi izleme sürecinde de gerekli istişareler yapılmak suretiyle tüm paydaşların geniş katılımının sağlanacağını bildiren Arınç, "İncelemeden sonra önümüzdeki 2 yıllık dönemde hazırlanacak gönüllü ara dönem raporu vasıtasıyla ilerlemeler hakkında tamamlayıcı bilgilerin aktarılması öngörülmektedir" dedi.
BM Cenevre Ofisinde 27 Ocak'ta gerçekleştirilen, Türkiye’nin insan hakları durumu ikinci tur inceleme oturumunda, Türkiye'ye 122 ülke 278 tavsiyede bulunulmuştu.
Türkiye ile ilgili raporunu düzenleyerek kabul eden EPİM Çalışma Grubu, Türkiye'nin insan hakları durumunu ikinci defa incelemiş oldu. Türkiye’nin ilk EPİM incelemesi 10 Mayıs 2010’da yapılmıştı.
19 Ocak'ta başlayan BM İnsan Hakları Konseyi EPİM Çalışma Grubu'nun Türkiye'nin de arasında bulunduğu 14 ülkenin insan hakları durumunu gözden geçirme oturumu 30 Ocak'a kadar devam edecek.
EPİM oturumunda insan hakları durumu incelenen ülkeler arasında İsveç, Kuveyt, Kırgızistan, Gine, İspanya ve Ermenistan da bulunuyor.
BM üyesi 193 devletin tamamının insan hakları durumlarını periyodik olarak inceleyen bir süreç olan EPİM'in birinci döneminde BM'ye üye 193 devletin tümü, ikinci dönemde ise bugüne kadar 112 üye devlet incelendi.
AA