"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Türkiye hayranı Müslüman Çinli hattattan muhteşem eserler...

27 Mart 2016, Pazar 10:36
Çin’in geleneksel Arapça hattatı olarak bilinen Türkiye hayranı Mi Guangjiang (Hacı Noordeen), eserlerini sevenlerinin katıldığı bir programda sergiledi.

Başkent Pekin’deki Pekin Üniversitesi’nde kısa süre önce düzenlenen bir etkinlikle sevenleriyle buluşan Mi eserleri ve Türkiye hayranlığını anlattı.

Arapça hattatlığını, Çin’e has unsurlarla birleştirmiş ve yerli ve yabancı konukların da büyük beğeniyle gezdiği sergide hattat Mi'nin, aralarında Allah’ın (cc) 99 isminin de yer aldığı eserleri görenlerde hayranlık uyandırıyor.

Mi Guangjiang, hattatlar arasında, "Kuran-ı Kerim’in Mekke’de indirildiği, Mısır’da okunduğu ve İstanbul’da yazıldığı" şeklindeki söyleme ve İstanbul’un İslam dünyasının önemli merkezlerinden biri olduğuna dikkat çekti.

Türkiye’ye ilk olarak 2008 yılında geldiğini dile getiren ünlü hattat, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 20’den fazla uluslararası fuar ve sergiye katıldığını ve eserlerinin sergilendiğini kaydetti. Mi, katıldığı tüm uluslararası fuar, sergi ve festivallerden yeni bilgiler öğrendiğini aktardı.

OSMANLI HAT SANATI BÜYÜK ETKİ BIRAKTI

Türkiye’deki Osmanlı hat sanatının kendisinde büyük bir etki bıraktığını anlatan ünlü hattat, özellikle 2008 yılından itibaren iki büyük Türk hat sanat hocası ile birlikte çalışmaya başladığını ve onların tecrübelerinden Arap hat sanatı üzerine çok değerli bilgiler elde ettiğini ifade etti.

Eğitimi boyunca Türkiye’ye senede iki kez gittiğini ve öğrenci olarak çalışmalar yaptığını ifade eden Mi, 45 yaşındayken gittiği Türkiye’de yaş ve dil problemine rağmen azminin sonucunu aldığını belirtiyor.

Zor olsa da 8 yıllık zaman dilimi içerisinde Arap ve Osmanlı hat sanatları ile ilgili tüm dersleri tamamladığını anlatan ünlü hattat, İstanbul’da kaldığı sürede üstatlarından haftada bir ya da en fazla iki kez ders alabildiğini kaydetti. Her bir ders saatini çok değerli gördüğünü ve neredeyse bir saniyelik zamanı dahi atlatmadığını dile getiren Mi, İstanbul’da kaldığı süre zarfında bazı Türkçe kelimeler de öğrendiğine dikkat çekti.

BALIK EKMEK VE SİMİTLİ GÜNLER

Çinli hattat, özellikle Türk halkının misafirperverliği ve sıcakkanlılığının kendisinde büyük bir tesir bıraktığına vurgu yaptı. Eyüp Sultan meydanındaki vapurlarda satılan balık ekmek ve simidi çok sevdiğini anlatan Mi, İstanbul’daki ilk zamanlarını bir gün köfte, bir gün kebap yiyerek geçirdiğini anlattı.

Türkçenin yüzde 20 ilâ 30’unun Arapça kelimelerden oluştuğuna dikkati çeken Çinli hattat, kendisinin de Arapça bilmesinin yararını gördüğünü ancak tek bir cümle Türkçe bilmemesinden ötürü özellikle Türkiye’deki ilk dönemlerinde dil konusunda çok fazla zorlandığını dile getirdi.

Türkiye’ye ilk gittiği dönemde birçok tarihi eseri ziyaret ettiğini anlatan Mi Guangjiang, camilerde yer alan Osmanlı hat sanatı eserlerini yakından tanıma fırsatı bulduğunu ve çok beğendiğini kaydetti. 

SULTAN AHMET CAMİİ HAT SANATI VE MİMARİSİ ADINA BİR MİRAS

Sultan Ahmet Camii’ni daha önce sadece fotoğraf üzerinden gördüğünü aktaran Mi, caminin İslam mimarisi ve hat sanatı yönünden çok önemli bir miras olduğunun altını çizdi. Hattat Mi, bunu İstanbul’da kendi gözleri ile gördüğünde tam manasıyla idrak ettiğini söyledi.

HAT SANATINI ÖĞRENMEK İSTEYENLER TÜRKİYE’YE GİTSİN

Türkiye’deki hat sanatının deyim yerindeyse yaşamın bir parçası olduğuna işaret eden ünlü hattat Mi, bu sanatı öğrenmek isteyen herkese Türkiye’ye gitmeleri, muhteşem eserleri yerinde gözlemlemeleri ve hat sanatının tüm güzelliklerini içlerinde hissetmeleri tavsiyesinde bulundu.

Türkiye ve Çin’in iki dost ülke olduğunu belirten Mi, Çinli Müslüman bir hattat öğrencisinin bizzat Arap hat sanatını öğrenebilme adına İstanbul’a gitmesinin kendisi adına gurur verici olduğunu söyledi. Türkiye’de yaşadığı tecrübeleri ve güzellikleri Çin’deki dost, arkadaş ve sevdiklerine aktardığını söyledi.

HATTATLIĞA 17 YAŞINDA BAŞLAMIŞ

Çinli bir Müslüman olarak küçüklüğünden itibaren Arap hat sanatına ilgi duyduğuna dikkat çeken ünlü hattat, bu sanata ilk olarak 17 yaşındayken cami mektebinde başladığını aktardı. Kendisinin aynı zamanda bir hat sanatı hocası olduğunu ifade eden Mi, 1999 yılından itibaren binlerce Çinli öğrencisine bu sanatı öğrettiğini kaydetti. Özellikle Arapça hat sanatının öğrenilmesi konusunda 7 farklı kitap yazdığını ifade eden Mi, kitaplarında Malezya başta olmak üzere Çin’in çevresindeki tüm komşu ülkelerden edindiği bilgileri derlediğini söyledi.

1963 yılında Henan eyaletinde doğan Mi Guangjiang, 1997 yılında Mısır’da hattatlık belgesi alan ilk Çinli Müslüman oldu. 20'den fazla ülkede sergiler açan Mi’nin eserleri British Museum, San Francisco Asya Sanatı Müzesi, İskoçya Ulusal Müzesi, Harvard Üniversitesi Sanat Müzesi ve dünyanın diğer ünlü müzelerinin koleksiyonuna katıldı. Pekin Üniversitesi, Harvard Üniversitesi, Cambridge Üniversitesi, California Üniversitesi Berkeley kampüsünde seminerler verip, Arapça hattı sanat sergisi açtı.

Çin tarzı Arapça kaligrafi alanında Çin’in en ünlü kişisi olan Mi, aynı zamanda öğretim görevlisi olarak talebe yetiştiriyor. Çin İslam kültürünün öğelerinden olan "sini" tarzında eserleri bulunan Çinli hattat Mi, eserlerinde Arapça kaligrafisini, Çin tarzı, özgünlük ve çağdaş İslam kavramlarıyla birleştirmiş.

Okunma Sayısı: 4665
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı