"En güzel kuş cinsi nedir?" sorusuna verebileceğiniz en iyi cevaplar arasında yer alan tavus kuşu, kanadının her bir tüyüne işlenmiş olan harika desenlerle insana san'at-ı ilâhiyeyi hatırlatıp "Maşallah, ne güzel yaratılmış" dedirtiyor.
Her bir kanadında usta ve mahir bir sanatçının elinden çıkmış gibi duran desenlere sahip olan tavus kuşu, birbirinden farklı renklerle de göz kamaştırıyor. Cenab-ı Hakk'ın yüksek sanatının tecelli ettiği bu hayvanlardan, Üstad Bediüzzaman Said Nursi'nin kaleme aldığı Risale-i Nur külliyatında da bahsediliyor.
Üstad, Lem'alar'ın Dokuzuncu Lem'a kısmında bizlere tavus kuşunun mahiyetinden bahsederken, bu kuşun fail değil münfail olduğunu da ihtar ediyor. Yani yaratılan bu harika sanata bakıp, bu eserin iradesiz ve ihtiyarsız yaratılamayacağını söylüyor.
İşte Dokuzuncu Lem'adaki ilgili bahis:
Evet, tavusun mâhiyeti güzel ve yüksektir; fakat onun mâhiyeti fâil olamaz. Belki münfaildir; fâili ile hiçbir cihette ittihâd edemez. Rûhu güzel ve âlîdir, fakat mûcid ve mutasarrıf değil, belki ancak mazhar ve medardır. Çünkü herbir tüyünde, bilbedâhe, nihâyetsiz bir hikmetle bir san'at ve nihâyetsiz bir kudretle bir nakş-ı ziynet görünüyor. Bu ise irâdesiz, ihtiyarsız olamaz. Bu kemâl-i kudret içinde kemâl-i hikmeti ve kemâl-i ihtiyar içinde kemâl-i rubûbiyeti ve merhameti gösteren san'atlar, cilve milve işi değil. Bu yaldızlı defteri yazan kâtip onun içinde olamaz, onunla ittihâd edemez. Belki, yalnız o defter, o kâtibin yazı kaleminin ucuyla temâsı var. Öyle ise, o kâinat denilen misâlî tavusun hârikulâde ziynetleri, o tavus Hâlıkının yaldızlı bir mektubudur."
İşte şimdi o kâinat tavusuna bak, o mektubu oku, Kâtibine "Mâşâallah, Tebârekâllah, Sübhânallah" de. Mektubu kâtip zanneden veya kâtibi mektup içinde tahayyül eden veya mektubu hayal tevehhüm eden, elbette aşk perdesinde aklını saklamış, hakikatin hakikî suretini görmemiş.
Kanatlarını açarak Allah'ın eşsiz sanatını ilan eden beyaz renkli tavus kuşu, görenleri hayrete düşürüyor...
Haber Merkezi