Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ufuk Tansel Şireli, Türkiye’de günde 4,9 milyon ekmeğin israf edildiğini belirtti
Prof. Dr. Şireli, “Dünyada 750- 800 milyon aç insan var. Attığınız bir gıdanın, başkasının karnını doyurabileceğini düşünmek önemli bir noktadır. Dünya nüfusunun 12’de 1’i, atılan gıdalarla beslenebiliyor’’ dedi. Son yıllarda ön plana çıkan gıda kaybı ve israfı konularını değerlendiren Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ufuk Tansel Şireli, Türkiye’de ekmek israfıyla ilgili belirli çalışmaların yapıldığını, günlük 2 milyona yakın ekmeğin israfının önlenmeye çalışıldığını kaydetti.
DÜNYADA 800 MİLYON AÇ İNSAN VAR
Çöpe giden gıdayla başkasının karnının doyurabileceğini düşünmenin, önemli bir duyarlılık olduğunun altını çizen Prof. Dr. Şireli, “Dünyada 750-800 milyon aç insan var. Sizin attığınız bir gıdanın, başkasının karnını doyurabileceğini düşünmek önemli bir nokta. Bu boyutta baktığınızda dünya nüfusunun 12’de 1’i atılan gıdalarla beslenebiliyor. Bugün sadece ekmek boyutunda baktığımızda Avrupa’da günlük 37 milyon dilim ekmek israf ediliyor, bu da ciddî bir rakam. Bu kadar toplumda aç insan, ekonomik gelir düşüklüğü varken, bunun değerlendirilmemesi önemli bir kayıp” diye konuştu. Şireli, ekmek israfında Suudi Arabistan ve Endonezya’nın ilk sıralarda yer aldığını sözlerine ekledi.
DHA