"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Lüfer tezgahlardaki yerini aldı

22 Ekim 2015, Perşembe 11:01
Çanakkale Boğazı'nda amatör balıkçıların oltalarına takılmaya başlayan lüfer, tezgahlarda da yerini aldı.

Balıkçı Özgür Yıldırım, sezonun ilk lüferlerinin oltaya takılmaya başladığını söyledi.

Bu yıl avın bekledikleri gibi olmadığını anlatan Yıldırım, "Önümüzdeki günlerde biraz daha artar diye düşünüyoruz. Geçen yıllara oranla bu yıl balık beklediğimizden oldukça az. Fiyatlar vatandaşa göre fazla geliyor. Biraz daha bollaşırsa fiyatlar düşer, vatandaş da rahat rahat yer, biz de fazla satıştan daha iyi kazanırız. Çünkü işimiz bu" dedi.

Yıldırım, olta balığı ile ağ balığı arasında fiyat farkı olduğuna işaret ederek, "Olta balığı, ağa takılanlara göre biraz daha pahalı oluyor. Çünkü ağda onlarca balık bir araya geldiği için ezilmeler, yıpranmalar çok oluyor. Ama biz balığı tuttuğumuz zaman teknenin livarına (teknede balıkların taze kalması için alt tarafı denizle ilgili tahta havuz) koyuyoruz, oradan alıp canlı canlı satışını yapıyoruz. Bu da fiyata yansıyor ve yükseltiyor" diye konuştu.

Kabzımallık yapan aynı zamanda balık tutan Ali Talay da lüferin "tek tük" kendini gösterdiğini ifade etti.

Havaların soğumaması nedeniyle lüferin pek görünmediğini vurgulayan Talay, şunları kaydetti:

"Havaların soğuması şart. Balığın kilogramı bir iki gün önce 75 liraydı şimdi 65-70 liraya düştü, değişiyor. Balık bollaştıkça tabi her geçen gün fiyatlar düşecektir. Balıklar şimdi irileşmeye başladı. Biri 400-500 grama kadar ulaşabiliyor. 15-20 gün sonra biraz daha bollaşır diye düşünüyoruz. Fiyatlar bizim için iyi. Mesela çupranın kilogramı 50, uskumrunun 30, karagözün 20-25, kolorit ve sardalya ise 10 liradan alıcı buluyor. Çanakkale Boğazı'nın tuz oranı az olduğu için buradan avlanan balığın lezzeti çok farklı oluyor. Deniz ürünlerini sevenler, Çanakkale balığını iyi bilir."

Balıkçı Coşkun Mercan da fiyatların aslında alıcı ve satıcı için oldukça iyi olduğunu dile getirdi.

Amatör olarak avcılık yaptıklarını anlatan Mercan, "2-3 tane balık tutuyorsun, kazandığın paranın bir kısmını mazota, bir kısmını kumanyaya veriyorsun, biraz da tutana kalıyor. Yine kazanan aracılar oluyor. Emekçinin umudu hiç bitmiyor, inşallah balık bu sene bollanır da yarınlarımız güzel olur" ifadelerini kullandı.

Teknesiyle Çanakkale Boğazı'nda ava çıkan Öztürk İlhan ise İstanbul'da Karadeniz'den giren balık akımı olduğu duyumunu aldıklarını ve bunun sevincini yaşadıklarını söyledi.

AA

Etiketler: lüfer, çanakkale, balık
Okunma Sayısı: 1506
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı