"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kestane, kebap olunca fiyatı cep yakıyor

25 Ekim 2015, Pazar 09:01
Sanatla ve hikmetle yaratılan ve tasarlanan Kainat Kitabı'ndan bizlere ikram edilen sayısız lezzetlerden birtanesi olan kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceklerinden kestane kebabı, havaların soğumasıyla tezgahlardaki yerini aldı.

Kilosu 15 liradan satılan çiğ kestanenin piştikten sonraki fiyatı cep yakıyor. Vatandaşlar, 50 liraya satılan pişmiş kestaneden ancak gram gram alabiliyor. 

Dağlardan bin bir güçlükle toplanan kestanenin kilo fiyatı iriliğine göre 15 ile 22 lira arasında değişiyor. Adı Bursa ile özdeşleşen kestane şekerine dönüştüğünde fiyatı bir anda 55-60 liraya çıkıyor. Kış mevsiminde caddelerde seyyar satıcılar tarafından tezgahlarda tüketiciye sunulan kebabının fiyatı ise 50 lira. 

Bursa’da Cumhuriyet caddesi üzerinde kestane kebabı satan Ramazan Aydemir, kestaneyi adam tutarak ya da bizzat giderek dağ köylerinden toplattıklarını, küçükleri ayırıp irilerini tezgaha getirerek pişirdiklerini söyledi. Aydemir, kestane kebabının fiyatı konusunda şu bilgileri verdi: “Pişmiş kestanenin kilosu 50 lira. Çiğ kestane ise büyüklüğüne göre 15 ile 22 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Sezonu açtık ama şu an yavaş, ortalık sakin. Fiyatın da biraz pahalı olması satışı etkiliyor. İnsanlar zaten zor geçiniyor.”

Tezgahtan kestane kebabı satın alan Adem Daş ise fiyatın yüksekliğinden yakındı. Kestaneyi çok sevmelerine karşın fiyatı yüksek olduğu için her zaman tüketemediklerini belirten Daş, “Çiğ fiyatı 15 lira ama piştiği zaman el emeği var, hizmet var, 50 liraya çıkıyor. O zaman da ne oluyor insanlar nefsini köreltmek için bütçesine göre 100 gram, 200 gram alabiliyor. En azından nefsini körlüyor.” dedi.

7 ÇEŞİT KESTANE YETİŞİYOR

Adı Bursa ile özdeşleşen kestane, Uludağ’da ve dağ köylerinde Sanatla ve hikmetle yaratılan ve tasarlanan Kainat Kitabı'ndan bizlere sunuluyor, kestane ağaçlarından bin bir güçlükle toplanıyor. 'Mahmut molla', 'Ali molla', 'Tülü', 'Osman oğlu', 'Sarı aşı', 'Maraval' ve 'Marigoule' olmak üzere 7 çeşit kestane yetişiyor. İnce kabuklu ve iri kestaneler kebap ve kestane şekeri yapımında kullanılıyor. Bursa’da hastalıklar nedeniyle yeterince kestane yetişmediği için kestanenin büyük çoğunluğu Aydın’dan temin ediliyor.

Okunma Sayısı: 2095
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı