Burdur'da yağış nedeniyle ortaya çıkan serkospora (yaprak lekesi hastalığı) şeker pancarı üretimini olumsuz etkiledi. Ziraat Odası Başkanı İbrahim Demir, üretimin yüzde 20 düşeceğini söyledi.
Burdur Ziraat Odası Başkanı İbrahim Demir, bu yıl iklim şartlarına bağlı olarak şeker pancarı üretiminde beklenmeyen durumlar oluştuğunu belirtti. Bölgede yağışın fazla olması sebebiyle Adapazarı'nda görülen serkospora hastalığının bu yıl ilk kez Burdur'da da görüldüğünü aktaran İbrahim Demir, bu hastalığın şeker pancarı üretimini hem tonaj, hem de verim ve kalite konusunda olumsuz etkilediğini anlattı. Çiftçinin bu konuda mağdur olduğunu kaydeden Demir, zor şartlarda üretim yapıldığını vurguladı.
'YÜZDE 20 EKSİK TESELLÜM YAPILACAK'
Hastalığı erken tespit edemeyen üreticilerin yüzde 50, tespit edip ilaçlama yapanların ise yüzde 20 oranında ürün kaybı yaşadığına dikkati çeken İbrahim Demir şöyle konuştu:
"Bölgede ilk defa görülen hastalık çiftçimizi çok etkiledi. Hastalık yaprakta çimlenerek gelişiyor. Yaprakların tamamı hasta olduğu için bitki fotosentez yapamamakta ve şeker oranı düşmekte, aynı zamanda pancar hastalandığı için tonaj kaybına sebep olmaktadır. Serkospora hastalığından dolayı Burdur Şeker Fabrikası'na yüzde 20 eksik tesellüm yapılacak. Bu yıl Burdur bölgesinde 510 bin ton şeker pancarı üretimi olacaktır."
'ÇİFTÇİ ÜRETİMDEN VAZGEÇTİ'
Burdur'da 71 bin dekar alanda pancar üretimi yapıldığını belirten İbrahim Demir, kota sorununun çözülememesi nedeniyle üretimin azaldığına işaret etti. Demir şunları söyledi:
"Bazı köylerde ve merkezde çiftçilerimiz pancar üretiminden vazgeçmiştir. Merkezde 5 bin dekar alanda pancar üretimi yapılırken, bu yıl 100 dekar alanda üretim yapılmıştır. Bazı çiftçiler üretimden vazgeçince diğerlerine avantaj doğdu ve çiftçiler bu durumdan 'kota yok' gibi bir anlam çıkardı. Ancak kota uygulanmaya devam etmektedir."
Pancar üreticisi 40 yaşındaki Şakir Can da hastalık nedeniyle mağdur olduklarını anlatırken, yüzde 20- 30 civarında zayiat yaşandığını vurguladı.
DHA