ABD’de temaslarda bulunan Türk heyetinden herhangi bir ilerleme işareti gelmemesi dolayısıyla dolar/TL, 5.44’e dayandı. Euro ise 6.31’in üzerine çıkarak rekor kırdı.
ABD ile yaşanan ‘Brunson’ krizi sonrası hafta başı 5.42 seviyesine kadar yükselen dolar/TL, iki ülke arasında ön mutabakat sağlandığı haberleri ve Türk heyetinin ABD’ye gitmesi ile sakinleşmişti. Önceki gün Türk heyeti ile ABD heyetinin görüşmesi sonrası ABD Dışişleri Sözcüsü’nden gelen açıklamada, görüşmelerin devam ettiği ve Brunson da dahil ikili ilişkileri ilgilendiren birçok konunun ele alındığı ifade edildi.
Dünya’nın aktardığına göre, Türkiye tarafından gelen açıklamada ise Brunson’ın serbest bırakılmasının ABD’ye taahhüt edilmediği söylendi. Bu açıklamanın ardından TL’de kayıplar derinleşti.
Önceki gün akşam piyasaların kapanış saatlerinde 5.30 civarında olan dolar/TL, dün sabah yüzde 3’ü geçen yükselişle 5.4391 seviyesine geldi. Euro ise 6.31 seviyesine çıkarak zirve yaptı. Euro ve dolardaki zirvelerden sonra döviz sepeti 5.8784 seviyesine kadar yükseldi. Diğer taraftan İngiliz Sterlini de 7.0079’a çıkarak rekor kırdı.
***
“Lira daha da zayıflayacak”
Financial Times’ın Şirketler ve Piyasalar ekinde Türkiye ekonomisinin durumu analiz edildi. Yazıda TL’nin pazartesi günü yüzde 6 değer kaybettiği ve Merkez Bankası’nın değer kaybını durdurmayı başaramadığı belirtilerek,’’ Dolar ve Euro cinsinden borçlu Türk şirketlerinin borçlarını çevirmelerini zorlaştırdı. HSBC’ye göre ülkenin bankaları ve şirketleri Mayıs 2019’a dek 70 milyar dolar civarında borç ödemesi yapmak zorunda. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s zorluk yaşayan şirketlerin ödeme yapma kabiliyetinin azalabileceği ve bankalara batık kredi yükü getirebileceği uyarısında bulundu. Bu yıl Borsa İstanbul’un Bankalar Endeksi’nde yüzde 33’lük düşüş olurken, Türk borsasının kendisindeki değer kaybı yüzde 18’di. Merkezi Kayıt Kuruluşu’na göre Türk hisse senetlerinin net alıcısı yabancı yatırımcılar olurken, bu yılın ilk çeyreğinde borsada işlem gören şirketlerden 771 milyon dolar çektiler.Lira’daki değer kaybı nedeniyle ithalat fiyatlarının artışı, yabancı yatırımcıların ülkeden çıktığı bir ortamda borçlanma maliyetlerinin yükselmesi, Türk ekonomisindeki canlılığı emecek ve Lira’nın daha da zayıflamasına yol açacak.‘’ değerlendirmesinde bulunuldu.
***
Türkiye’nin risk primi yüksek seviyelerde
ABD’li papaz Andrew Brunson’ın yaklaşık 2 yıllık tutukluluğunun ardından serbest bırakılmamasıyla birlikte başlayan Ankara-Washington gerilimi, Türk Lirası’nın ABD Doları karşısında rekor düşük seviyelere gerilemesine sebep olurken; Türkiye’nin kredi riskinin en temel göstergesi olan CDS (risk primi) tarihi seviyelere yükseldi. Türkiye CDS, kur kriziyle birlikte 370 seviyesini test ediyor. CDS, geçen hafta cuma gününden bu yana 337.48 seviyesinden 369.98’e kadar yükseldi. Bugün de 265 seviyesinde seyretti. CDS, Türkiye’nin beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyetini gösteriyor. Türkiye risk priminde yaşanan yüksek seyirler, TL varlıklarında iyimser bir tablonun oluşmasının önüne geçiyor. Türkiye CDS, son olarak 2011 yılı Eylül ayında bu seviyeleri görmüştü.