Türkiye’de her yıl üretilen 49 milyon ton meyve ve sebzenin yüzde 25 ila 40’ı çöpe atılıyor.
Türkiye’de her yıl üretilen 49 milyon ton meyve ve sebzenin yüzde 25 ila 40’ı arasında değişen miktarı ya üretim ve dağıtım zinciri aşamasında kayba uğruyor ya da satış ve tüketim aşamasında atık haline dönüşüyor.
TÜBİTAK araştırma verilerine göre; en iyimser tahminle kayba uğrayan ürün miktarı, 11,6 milyon ton. Bu da yıllık yaş sebze-meyve ihracatımızın tam 4 katına karşılık geliyor. Türkiye’de sebze-meyve ticareti 100 milyar TL civarında bulunuyor, bu miktarın en az 25 milyarlık bölümünün atık ve kayıp olduğu hesaplanıyor. Bu kaynak israfını önleyerek ticari değer yaratan çalışmalar yapan Metro Toptancı Market, önce TÜBİTAK iş birliğiyle gerçekleştirdiği bir araştırmayla konunun bilimsel boyutunu gündeme getirdi. Metro şimdi de gıda atık ve kayıplarının en yoğun yaşandığı ev dışı tüketim sektöründeki restoranlar ve şefleriyle gücünü birleştirerek, Metro Gıda Hareketi’ni başlattı.
Türkiye’nin tek gastronomi festivali niteliğini taşıyan ve Gastronomi & Pazarlama Danışmanlık Firması Dude Table tarafından bu yıl sekizinci kez düzenlenen Restoran Haftası’nda bu büyük hareketi başlatan Metro, Türkiye’nin önde gelen restoranlarından temsilci ve şeflerin katılımıyla Gastronometro’da bir basın toplantısı düzenledi.
Meyve ve sebzede yaşanan ağır kayıpları önlemek için TÜBİTAK ile birlikte fire nedenlerinin araştırmasının sonuçlarını paylaşan Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan; “Yaptığımız araştırma, bize, kötü koşullarda tedarik edilen ürünün iyi koşulda tedarik edilene oranla 9 kat daha fazla atığa dönüştüğünü gösterdi. Yine araştırma sonucuna göre, yaşanan kayıpların en çok olduğu aşamaların paketleme ve nakliye olduğu ortaya çıktı. Bu araştırma bize gıda kayıp ve atıklarında da sürece bütünleşik bakmanın çok önemli olduğunu gösterdi. Zincirin tek bir halkası eksik kalırsa bu halkanın tüm zincire olan etkisi çok daha büyük oluyor. Tedarik zincirinin altı aşamasının iyi ve kötü koşul örneklemleriyle yapılan araştırma sürecinin sonucunda; kötü koşullarda tedarik edilen ürünün iyi koşulda tedarik edilene kıyasla 9 kat daha fazla atığa dönüştüğünü gözlemledik. Bunun yanı sıra iyi tedarik zinciri uygulamaları ile önemli miktarda ürünün kaybedilmesinin önüne geçilmesinin mümkün olduğunu gördük” dedi.
“Bugün yeni bir adım atıyoruz”
Metro olarak üretimden mutfaklara uzanan bütün bir tedarik zinciri süreci boyunca, tam ortada yer alan konumuyla kendilerini sorumlu hissettiklerini ifade eden Özerkan, “Üretici ve müşteriler arasında köprü rolümüz var. Üreticiden müşterinin tabağına kadar olan bütün zinciri göz önünde bulunduruyoruz. Zincirin her halkasını ve bir sonraki adımı düşünerek hareket ediyoruz. Gıda kaybını ve atıklarını azaltmada da önemli bir görevimiz olduğunu düşünüyoruz. Bu bakış açısıyla; Üretimle başlayan, tedarik zinciri adımlarıyla devam eden ve profesyonel mutfaklara ulaşan süreçte bugün yeni bir adım atıyoruz. Restoran Haftası 2017 kapsamında sektörün öncü restoranlarının şefleri ve işletmecileriyle güçlerimizi birleştiriyor, kamuoyunda gıda atık ve kayıpları ile ilgili bir farkındalık yaratmak istiyoruz” diye konuştu.
Ekonomi Servisi
***
Konuyla ilgili önemli haberler ve makaleler:
İsraf etme, herkes doysun! 25 milyarlık meyve sebze çöpe gidiyor...
Okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/ekonomi/israf-etme-herkes-doysun-25-milyarlik-meyve-sebze-cope-gidiyor_428679
Dünyaya 'Afrika' çağrısı: 20 milyon kişi açlık tehlikesiyle karşı karşıya!
Okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/dunya/dunyaya-afrika-cagrisi-20-milyon-kisi-aclik-tehlikesiyle-karsi-karsiya_425120
İsraf etme, herkes doysun!
Uluslararası Gıda ve Beslenme Forumu’nda 1.8 milyar insanın açlık çekerken 2 milyar insanın obez olduğu vurgulandı.
Okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/ekonomi/israf-etme-herkes-doysun_419075
Ailede iktisat dersleri
Peygamberimiz (asm) “İktisat eden maişetçe aile belâsını çekmez!” der. Bediüzzaman Hazretleri 19. Lem’a olan İktisat Risalesinde bu hadis-i şerifin yorumunu yapar.
Yazımız bu hadisin sırrını en küçük dairelerimizden olan ailemizde nasıl yaşadığımız üzerine…
Kanaat, iktisat ve şükür kavramlarının “bir hayat tarzı” olarak günlük yaşantımıza aktarmak çok önemli. İsrafın yol açtığı dengesizlik hayatları alt üst ediyor zira.
Yaşadığımız günler bunun sayısız ibretli örnekleriyle dolu. Aşağıdaki örnekler tüketirken tükendiğimizin canlı fotoğrafları hükmünde...
Devamını okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/yasemin-gulecyuz/ailede-iktisat-dersleri_391470
57,3 milyon dolara satılan 'eser' ve bu 'rekor' satışın düşündürdükleri...
Akla kapı açıp, kişilerin seçme ve tercih hakkını ellerinden almayarak farklı açılardan düşünmeye küçük bir davet...
Okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/dunya/57-3-milyon-dolara-satilan-eser-ve-bu-rekor-satisin-dusundurdukleri_396592
Dehşet veren israfa dikkat çekti!
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, "Türkiye'de günde üretilen 91 milyon ekmekten 5 milyona yakını tüketilmeyip çöpe gidiyor." dedi.
Okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/ekonomi/dehset-veren-israfa-dikkat-cekti_419037
1 milyar insan açlık sınırının altındayken, 1.3 milyar kişi de obeziteyle boğuşuyor
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odasınca gerçekleştirilen "9. Gıda Mühendisliği Kongresi"nin sonuç bildirgesinde, 1 milyar insanın açlık sınırının altında yaşamaya çalışırken, 1,3 milyar kişinin de obeziteye bağlı sağlık sorunlarıyla uğraştığına yer verildi.
Devamını okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/aile-saglik/1-milyar-insan-aclik-sinirinin-altindayken-1-3-milyar-kisi-de-obeziteyle-bogusuyor_369820
İsrafa dikkat çekmek için 4 yıldır çöpten yiyecek topluyor
İsveç'in Göteborg kentinde yaşayan Andrea Kretz Ottander, ekonomik durumu iyi olmasına rağmen israf edilen yiyeceklere dikkat çekmek için 4 yıldır sadece çöpten topladığı ürünleri yediğini belirtti.
Marketlerin çöpe attığı yiyecekler sayesinde dünyada aç ve fakir insan kalmayacağını savunan 23 yaşındaki Andrea Kretz Ottander, marketlerin bu israfına karşı 4 yıldır yiyeceğini içeceğini çöpten karşılayarak yiyecek israfına savaş açtığını ifade etti.
Devamını okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/dunya/israfa-dikkat-cekmek-icin-4-yildir-copten-yiyecek-topluyor_339140
34 ülke halkını doyuramıyor
Birleşmiş Milletler (BM), dünya genelinde 34 ülkenin çatışma, kuraklık, sel ve benzeri nedenlerle halkını doyuracak gıdadan yoksun olduğunu belirtti.
Devamını okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/dunya/34-ulke-halkini-doyuramiyor_388990
Yemen'de 500 bin çocuk beslenemiyor
Birleşmiş Milletler'in verilerine göre, çatışmaların sürdüğü Yemen'de yarım milyon çocuk yetersiz beslenme nedeniyle hayati tehlikeyle karşı karşıya. Çocuklar, gelişimlerini tamamlayamıyor.
Devamını okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/dunya/yemen-de-500-bin-cocuk-beslenemiyor_369638
'İsraf'ın fotoğrafını çekti!
Yeni Asya yazarı Osman Zengin; asrımızda önüne geçilemeyecek şekilde artan ve bir kanayan yara olarak dehşet veren 'korkunç israf'ın fotoğrafını çekti adeta.
Zengin; hemen hemen hergün on binlercesiyle karşılaşılan israf örneklerinden ibret veren birtanesini fotoğrafladı ve kendisini şaşkına çeviren bu israf örneğini şöyle aktardı;
''İsraf o kadar başını aldı gitti ki, bu insanları anlamak mümkün değil. Dün caddede yürürken, caddenin üzerine bırakılan bu gardropa şaşırdım kaldım. Hanımların "yeter artık yıllarca bunun yüzüne bakıp durdum, değiştirmek istiyorum"un hışmına uğramış gibi. Hâlbuki gördüğünüz gibi ( ve özellikle de kasden aynanın karşısına geçerek resmini çektim dolabın ki, nasıl vaziyette olduğu görünsün diye) yeni ve kullanılır durumda. Bir iki küçük tamirat icab eder belki ama... Yani; yazıktır, günahtır. Allah, israfı sevmez.''
Devamını okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/yurt-haber/israf-in-fotografini-cekti_353477
''Bizden daha muhtaçlar var'' deyip yardımları almıyor
Konya'da damı akan iki odalı evde 4 çocuğuyla yaşayan Ramazan Yarım, Hadim Kaymakamlığının aylık para, gıda ve ev yardımı teklifini, "Bizden daha muhtaç insanlar var." diyerek kabul etmiyor. Yarım, kendinden habersiz bir tanıdığının girişimi üzerine Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından karşılıksız verilen 3 bin lirayı da "borç" sayılması şartıyla aldı.
Devamını okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/yurt-haber/bizden-daha-muhtaclar-var-deyip-yardimlari-almiyor_417393
Ailede iktisat dersleri
Peygamberimiz (asm) “İktisat eden maişetçe aile belâsını çekmez!” der. Bediüzzaman Hazretleri 19. Lem’a olan İktisat Risalesinde bu hadis-i şerifin yorumunu yapar.
Yazımız bu hadisin sırrını en küçük dairelerimizden olan ailemizde nasıl yaşadığımız üzerine…
Kanaat, iktisat ve şükür kavramlarının “bir hayat tarzı” olarak günlük yaşantımıza aktarmak çok önemli. İsrafın yol açtığı dengesizlik hayatları alt üst ediyor zira.
Yaşadığımız günler bunun sayısız ibretli örnekleriyle dolu. Aşağıdaki örnekler tüketirken tükendiğimizin canlı fotoğrafları hükmünde...
Devamını okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/yasemin-gulecyuz/ailede-iktisat-dersleri_391470
BEDİÜZZAMAN'DAN İKTİSAT VE KANAAT ÇAĞRISI
İsraf yüzünden bereket kalkıyor, fakirlik ziyadeleşiyor!
Büyük İslam Alimi Bediüzzaman Said Nursi, Kur'an-ı Hakim'in ve Peygamber Efendimizin -Aleyhissalatu Vesselam- şiddetle menettiği israfın dehşetine bereketin kalkmasına sebep olduğu ve fakirliğin artmasına neden teşkil ettiği cihetleriyle dikkat çeker ve Risale-i Nur talebelerine 'bitmek, tükenmek bilmeyen bir hazine' olan kanaat ve iktisadı tavsiye eder.
Risale-i Nur'dan Lem'alar isimli eserden iktisat ve kanaate, israf ve tebrize ((boş yere malını saçıp savurma)) dair olan 19. Lem'ayı okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/risaleinur/lemalar/#352