Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, 2023 için 1,5 milyar dolarlık ihracat hedeflerini, ithalata ek vergi getirilmesi halinde 2,5 milyar dolara çıkarma sözü verdiklerini belirterek, taleplerinin yerine getirildiğini, kendilerinin de verdikleri sözün gereği olarak ihracat hedefine odaklandıklarını kaydetti.
TASD Başkanı Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, ayakkabıda dış ticaret dengesinin yıllar sonra ihracat lehine değiştiğini ve konjonktürün yeni fırsatlar sunduğunu vurguladı.
İthal ayakkabıya Ağustos 2014'te getirilen ek vergi sayesinde yerli ürüne ilginin her geçen gün arttığına dikkati çeken Çetin, "Yıllardır açık veren ayakkabı dış ticaretini 2015 ile artıya geçiriyoruz. Hedefimiz bu yıl cari açığa 434 milyon dolar olan katkıyı, 5 yılda 1 milyar dolara çıkarmak" değerlendirmesinde bulundu.
Çetin, bir zamanlar ithal ayakkabı cennetine dönen Türkiye'de geçen yıl ağustos ayında uygulanmaya başlanan ek vergi sayesinde yerli ürüne rağbetin arttığını aktararak, ithal ürüne konan ek vergi ile ayakkabı dış ticaretinde ihracat aleyhine açığın kapanmaya başladığını dile getirdi.
İthalatın hızlı bir gerileme trendine girdiğini kaydeden Çetin, sektör olarak geleceğe çok daha iyimser baktıklarının altını çizdi.
234 milyon dolarlık makas kapanıyor
Çetin, 2015'e ait verilerin umutlarını daha da artırdığını belirterek, şöyle devam etti:
"Geçen yıl 720 milyon dolarlık ihracatın yanında 954 milyon dolarlık ithalat yapmıştık. 2015'in 8 aylık diliminde ise 585 milyon dolarlık ithalata karşılık 485 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Yıl sonu itibarıyla ihracat ile ithalatı eşitlemiş olacağız. Böylece cari açığa 234 milyon dolarlık katkı sunacağız. Öte yandan ithalat her yıl ortalama yüzde 20 artıyordu. Biz bu artışı sıfırlayarak yaklaşık 200 milyon doların ülkemizde kalmasını sağladık."
Çetin, 500 milyon çiftlik üretim kapasitesine rağmen 133 milyar dolara ulaşan dünya ayakkabı ticaretinden Türkiye'nin aldığı payın yüzde 1'i bile bulmadığını vurgulayarak, konjonktürel durumun geleceğe dair umutlarını artırdığını dile getirdi.
Başta Çin, ABD ve İran olmak üzere küresel pazarlarda sektör için çok büyük fırsatlar olduğunu vurgulayan Çetin, "2023 için 1,5 milyar dolar ihracat hedefimizi ithalata ek vergi getirilmesi halinde 2,5 milyar dolara çıkarma sözü vermiştik. Talebimiz yerine getirildi, biz de sözümüzün gereği olarak 2,5 milyar dolarlık ihracat hedefine odaklandık. 14 aylık sonuçlar ve küresel konjonktür hedefi tutturacağımıza yönelik inancımızı artırıyor" görüşünü de paylaştı.
AA