Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerle ilişkileri bozulan Rusya, Akdeniz’de Mısır’la ve uzak doğu bölgesinde Çin’le ortak askeri tatbikata başladı.
Mayıs ayında Rus savaş gemileri ilk kez Karadeniz’de Çin’le ortak askeri tatbikat yapmış, boğazlardan geçerek Akdeniz’e inmişti. İki ülkenin 10’dan fazla savaş gemisi “Deniz İşbirliği” adı verilen tatbikatla Akdeniz’de gerçek füzeler kullanarak ortak tatbikat gerçekleştirmişti.
Akdeniz’deki işbirliğinin uzak doğu Primorye bölgesine taşıyan Rusya ve Çin’in ortak tatbikatı 12 Haziran’a kadar sürecek. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre iki ülke hava indirme birlikleri tatbikatta yer alıyor.
Moskova ve Pekin arasında yakınlaşma yaşandığı bir dönemde gerçekleşen tatbikat dikkat çekerken, üçüncü ülkelerin hedef alınmadığı vurgulandı.
Suriye krizinden sonra Akdeniz’de kalıcı olmaya başlayan Rusya, Mısır’la da ilk kez ortak askeri tatbikat gerçekleştiriyor. Rusya Karadeniz Filosu Sözcüsü Vyaçıslav Truhaçev, Interfax’a yaptığı açıklamada, “Rusya ve Mısır savaş gemileri Mısır sahillerinde ‘Dostluk Köprüsü 2015’ tatbikatının aktif aşamasına başladı.” bilgisini verdi.
Rusya deniz gücüne ait Moskva füze kruvazörü, hava yastıklı füze gemisi Samum, Ivan Bubnov ve MB-31 römorkör tatbikatta yer alırken, Mısır’dan Taba ve Dumyat firkateynleri ve diğer savaş gemileri katılıyor. İskenderiye açıklarında gerçekleşen tatbikat 14 Haziran’a kadar sürecek.
Rusya Genelkurmay Başkanlığı sözcüsü Muhammed Samir, Dostluk Köprüsü 2015 askeri tatbikatının Rusya ve Çin arasında en büyük ve en güçlü tatbikat olduğunu açıkladı. Samir tatbikat çerçevesinde iki ülke arasında askeri işbirliği ve ortak güvenlik stratejilerinin geliştirildiğini söyledi.
Rusya ve Mısır, Abdülfettah El Sisi’nin Mayıs 2014’de iktidara gelmesinin ardından ilişkileri güçlendiriyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Şubat ayında Mısır’ı ziyaret ederek Sisi ile görüşmüştü. Batılı ülkelerin yaptırımları ile karşılaşan Moskova, Latin Amerika, Asya ve Ortadoğu ülkeleri ile ilişkileri güçlendiriyor.