Brüksel'deki Carnegie Enstitüsü'nde enerji uzmanı David Livingston, Rusya'nın doğalgaz boru hattı projelerini Avrupa Birliği'nin (AB) üçüncü taraf erişimine ilişkin kurallarına uygun tasarlamadığını ve bunun boru hatlarının tam kapasiteyle kullanılmasını engellediğini belirtti.
Livingston, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya’dan Almanya’ya Baltık Denizi altından toplam 55 milyar metreküp kapasiteli iki ayrı deniz boru hattının yapılacağı Kuzey Akım 2 projesi ve Moskova'nın doğalgaz stratejisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
"Rusya kuralı uygulamıyor, proje iptal ediyor"
Kuzey Akım 2’nin ilk projeyle aynı altyapı, rota ve büyüklüğe sahip olduğunu hatırlatan Livingston, Almanya’ya gönderilen gazın ikiye katlanan kapasitesinin Avrupa’ya doğrudan ihraca açık olmayacağını vurguladı.
Livingston, Rusya’nın Avrupa Birliği’nin enerji paketinde yer alan "üçüncü ülkelerin de boru hattından gaz çekebilmesi" kuralını Güney Akım projesine uygulamak yerine projeyi tamamen iptal ettiğini belirterek, şöyle devam etti:
“Kuzey Akım’ın Almanya’dan Avrupa’ya uzanan kısmı Opal boru hattında da benzer durum yaşanmıştı. Avrupa Komisyonu üçüncü taraf erişimi kuralında Gazprom'a istisna sağlayacaktı. Toplam kapasitesi 35 milyar metreküp olan hattın tam kapasiteyle kullanılması karşılığındaysa, Gazprom’un rekabet kurallarına uygun hareket etmesi istenmişti. Ancak Gazprom belki de mantık dışı hareket ederek, bu şartı reddetti ve boru hattını yarı kapasiteyle kullanmayı göze aldı.”
Merkezi Washington'da bulunan düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü'nde uzman Richard Kauzlarich de Kuzey Akım 2’nin Ukrayna’nın geçiş ülkesi rolünü azaltmak için planladığını ileri sürdü.
AA