Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Hamas'a ulusal birlik hükümeti kurulması için müzakereye katılmaları davetinde bulundu.
Arap Barış Girişimi Komitesi'nin Kahire'deki Arap Birliği Genel Sekreterliği'nde düzenlediği toplantıda konuşan Abbas, ulusal birlik hükümeti kurulması, arkasından da milletvekili ve devlet başkanlığı seçimi yapılması için Hamas'a ulusal birlik hükümeti müzakeresine katılmaları çağrısında bulundu.
"Biz, ulusal birlik hükümeti kurulması, ardından da milletvekili ve devlet başkanlığı seçimleri yapılması için müzakerelere hazırız" diyen Abbas, Hamas'ın bu konuda herhangi bir tarafça ikna edilmesini ve mevcut durumun olduğu gibi kalmamasını diledi.
İran ile P5+1 ülkeleri arasında varılan anlaşmaya ve ABD'nin bununla meşgul olmasına da değinen Abbas, "Belki de yıl sonuna kadar barış konusunda hiçbir şey olmaz. Ancak biz Filistinliler olarak Arapların tutumundan yanayız. Arap kardeşlerimiz bu anlaşma konusunda ne derlerse biz onlarlayız" ifadesini kullandı.
ABD'den Filistin davasını engellemek için İran ile anlaşmakla meşgul olduğunu bahane göstermemesini talep eden Abbas, ABD'den bu bahaneleri geri çekerek Filistin davasına yönelmesini ve İran ile anlaşma konusunu kongre aracılığıyla veya herhangi bir şekilde halletmesini istedi.
Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansına (UNRWA) ait okulların kapanmaya maruz kalması tehlikesine karşı uyarıda da bulunan Abbas, bunun sadece Batı Şeria ve Gazze ile sınırlı kalmayacağına, Suriye, Ürdün ve Lübnan'daki kampları ve Filistinlilerin bulunduğu her yeri etkileyeceğine işaret etti.
Abbas, şöyle konuştu:
"Okullardaki 700 bin öğrenci sokaklarda kalacak. Bu durumda biz onlara terör örgütü DAEŞ'e katılın demiş gibi olacağız. Bu gençlerin kazanılması ve terör örgütlerinin şantajına maruz kalmamaları için acilen UNRWA'ya yardım edilmesini diliyorum."
Toplantıda konuşan Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi de Filistin halkına gerçek uluslararası koruma sağlamanın zorunluluğunu dile getirerek, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinden (BMGK) karar çıkarılarak Filistin halkına gerçek uluslararası koruma sağlanmalı. BMGK'nın kararının uygulandığını gözetlemek için mekanizma bulunmalı ve Kızılhaç'ın yaptığı gibi sınırlı koruma olmamalı" değerlendirmesinde bulundu.
Arabi, İsrailli Yahudi yerleşimci grupların Filistin halkına yönelik terör suçlarıyla ilgili Arap Grubunun Güvenlik Konseyi'ne bir karar tasarısı sunmak için harekete geçmesi, Güvenlik Konseyi'nin sorumluluklarını yerine getirmesini sağlamak için de çaba sarf etmesinin zorunlu olduğunu kaydetti.
Genel Sekreter Arabi, UNRWA'nın kötü mali durumundan da ciddi endişe duyduğunu aktardı.
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri de Filistin davasının çözümünün gecikmesinin bölgedeki diğer halklara olumsuz bir mesaj mahiyetinde olduğunu ve onlarda uluslararası toplumun sorumluluklarını üstlenme konusunda ciddi olmadığı şüphesi doğurduğunu dile getirdi.
Şükri, "Filistinli kardeşlerimiz her zaman uluslararası ve iç sorunların çözülmesini bekleyerek davalarının ertelenmesinin kurbanı oldular. Bu nedenle haklarını elde etme umutları sarsıldı ve uluslararası toplumun sorunlarını çözme isteğiyle ilgili şüpheleri arttı" dedi.
Dışişleri Bakanı Şükri, Mescid-i Aksa ile ilgili de şöyle konuştu:
"Radikaller (Yahudiler) tarafından Mescid-i Aksa'ya yönelik sistematik ihlaller ve mevcut durumu değiştirmek için defalarca tekrarlanan girişimler tıkanıklığı arttırıyor ve çatışmaların çıkacağı sinyalini veriyor."
AA