"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hamaney'den "Hürmüz Boğazı'nı kapatırız" tehdidine destek

21 Temmuz 2018, Cumartesi 18:55
İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ni, "ABD'nin İran petrolünün satışını engellemesi durumunda Hürmüz Boğazı'nı kapatırız" açıklamasına destek verdi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile yaşanan nükleer anlaşma gerginliğinde tansiyon düşmüyor. ABD'nin İran ile yapılan nükleer anlaşmadan çekildikten sonra İran’a yönelik birçok ekonomik yaptırım uygulayacağını açıklamasına Tahran yönetiminin tepkisi sürüyor.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin Hürmüz Boğazı'nı kapatma tehdidine işaret eden Hamaney, "Cumhurbaşkanı'nın, 'İran'ın petrol satışının engellenmesi halinde, bölgede kimse petrol ihraç edemez' açıklaması, İran İslam Cumhuriyeti'nin konuya ilişkin politikasını ve yaklaşımını ortaya koyan önemli bir açıklamadır." dedi.

Hamaney ayrıca Dışişleri Bakanlığı'nın da hükümetin ortaya koyduğu duruşu sıkı bir şekilde takip etmesi gerektiğini belirtti.

Hamaney daha önceki açıklamasında da İran’a yönelik yaptırımlara karşı hükümetin desteklenmesi çağrısında bulunmuştu. Dini lider, "ABD yaptırımlarına karşı hükümetin gerekli önlemleri aldığına, bu konudaki sorunların üstesinden gelebileceğine ve ABD’nin ülkesine yönelik komplosunu yenebileceğine kuvvetle inanıyorum." ifadesini kullanıştı.

"ABD'nin imzasına bile güvenilmez"

ABD'nin "güvenilmez" olduğunu vurgulayan İran lideri, Washington yönetimi ile müzakerelerin sorunları ortadan kaldıracağını düşünmenin "açık bir hata" olduğunu belirtti. Hamaney, “Amerikalıların sözüne hatta imzasına bile güvenilmez, bu yüzden Amerika ile müzakerelerin hiçbir faydası yoktur.”dedi. Hamaney, ABD'nin aksine Avrupa ülkeleri ile müzakerelere karşı olmadığını da sözlerine ekledi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, salı günü İsviçre'de ülkedeki İranlılarla bir araya geldiği toplantıda, "ABD yönetimi, 'İran'a bir damla petrol ihracat ettirmeyeceğiz' demiş. Bu, bölge petrolünün ihraç edilemeyeceği anlamına gelmektedir. Eğer bunu yaparsanız sonuçlarına da katlanırsınız." açıklamasında bulunmuştu.

Açıklama, Basra ile Umman Körfezleri arasında yer alan ve küresel petrol ticareti için kritik öneme sahip Hürmüz Boğazı'ndan gerçekleştirilen ihracatı "İran'ın engelleme tehdidi" olarak yorumlanmıştı.

Hürmüz Boğazı neden önemli

Hürmüz Boğazı, Ortadoğu’daki petrol üreticilerinin, Pasifik Asya, Avrupa, Kuzey Amerika pazarlarına bağlayan stratejik bir ana damar olma özelliğini taşıyor.

Dünyada deniz yoluyla taşınan petrolün üçte biri her gün Hürmüz Boğazı’ndan geçiyor.

ABD'den tek taraflı yaptırım kararı

ABD Başkanı Donald Trump, Tahran rejimi ile iş yapan devletleri yaptırım kapsamına almakla tehdit ediyor. Trump yönetimi, Tahran'ın finans sektörünün Batı bankaları ile ilişkilerini keserek, İran ekonomisini zayıflatmayı hedefliyor. Bu bağlamda İran’a yönelik uygulanacak yaptırımların birinci dalgası Ağustos'ta, ikincisi ise Kasım 2018'de yürürlüğe girecek.

Trump, İran ile varılan nükleer anlaşmadan, "Amerikan halkının güvenliğini garanti etmediği" gerekçesiyle ülkesini geri çektiğini açıklamıştı. Ancak anlaşmada imzası bulunan Fransa, İngiltere, Almanya, Çin ve Rusya ise ortak ağızla, ABD'nin hamlesini eleştirmiş ve anlaşmanın devam etmesi için Başkan Trump ile görüşerek çözüm arayışına girmişti.

Euronews Türkçe

Okunma Sayısı: 1353
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı