Dünya Müslüman Alimler Birliği, Suriye'nin Madaya şehrinde yaşanan insani durum için BM ve uluslararası topluma acilen harekete geçmesi çağrısında bulundu.
Birliğin Genel Sekreteri Ali Muhyiddin el-Karadaği, Suriye'nin başkenti Şam'ın kuzeybatısında rejim güçlerinin ablukası altında bulunan Madaya'da yaşanan insani duruma dikkati çekti.
Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı kuruluşlara, uluslararası aktörlere, İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) ve Arap Birliğine seslenen Karadaği, Suriye halkının yaşadığı olaylarda herkesin tarihi sorumluluğunun bulunduğunu vurguladı.
Yıllardır çözümsüz bir şekilde süren Suriye krizinin çözümü için harekete geçilmesi gerektiğine değinen Karadaği, "Bizim görevimiz bu insanlık dramı karşısında sorumluluğu üstlenmek, uyarıda bulunmak ve vicdan duygusunu uyandırmaktır" ifadesini kullandı.
Karadaği, uluslararası örgütlere ve liderle yönelttiği açık mesajında ayrıca şunları kaydetti:
"Madaya'dan sızan ve sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla gösterilen görüntüler, halkın yaşadığı trajediyi, hayattan kopan çocukların ve yaşlıların bedenleri üzerindeki kuraklığın izlerini gözler önüne serdi. Çetin kış şartlarının da etkisiyle bir kat daha artan bu trajedinin devam etmesi durumunda diğerlerini de aynı son bekliyor. Servet ve iktidar sahipleri, en büyük sorumluluğu taşımaktadır. Varlıklı kişilerin cömertçe bağış yapmaları, ilaç ve gıda yardımında bulunmaları, fikir adamlarının da ellerinden geldiği şekilde onları savunmaları gerekiyor."
Öte yandan, merkezi Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunan Arap Tabipler Birliği de kış şartlarında gerek içeride yaşayan gerekse ülkesindeki savaştan kaçarak komşu ülkelerde sığınmacı durumuna düşen Suriye halkına destekte bulunulması çağrısı yaptı.
Birliğin sosyal paylaşım sitesi Facebook hesabından yapılan açıklamada, Arap dünyası ve uluslararası toplumun, Suriye halkını yaşadığı durumdan kurtarmasının ümit edildiği ifade edildi.
Muhaliflerin kontrolündeki Madaya, 7 aydır abluka altında tutuluyor. Hizbullah'ın, Madaya beldesinin çevresine mayın döşemesi ve rejim güçlerinin müdahaleleri sebebiyle bölgeden çıkamayan halk, temel gıda maddelerine dahi ulaşamıyor. Söz konusu abluka sebebiyle bölgede geçen ay 23 kişi açlıktan ölmüştü.
AA