İtalya’ya iltica eden Müslüman göçmenlerin ibadetlerini yerine getirebilmeleri için Toskana bölgesindeki bir Kilise kapılarını açtı.
Dünya Bülteni'nde yer alan habere göre Toskana bölgesindeki Vicofaro kilisesinin papazları Massimo Biancalani ile Alessandro Carmignani, bölgeye 18 mültecinin yerleşmesinin ardından geçen hafta sonu yaptıkları bir açıklamada, Müslüman mültecilerin isterlerse bölge kilisesinde ibadet edebileceklerini duyurdu.
“Hepimiz aynı Allah'a inanmıyor muyuz? Kapılarımız Allah'ın bütün kullarına açıktır” diyen Biancalani, “Gerçek bir kucaklama ve entegrasyon gerçekleştirmek istiyorsak onları bodrumlarda ibadet etmek zorunda bırakamayız. İsteyenler kilisenin içinde, girişten kuzey tarafına kadar olan alanda ibadet edebilir. Sonuçta fazla bir şeye ihtiyaçları yok, onlar için önemli olan tek şey Mekke’ye yönelik bir konum ve bir namaz örtüsü” şeklinde konuştu.
Papazlar, bu amaçla kiliseye seccade olarak kullanılabilecek örtüler yerleştirileceğini açıkladı.
Göçmenler yararına çalışan Virgilio-Citta Futura Derneği de bu fikre destek vererek, bu sayede Katolik cemaat ile Müslüman mültecilerin birbirini yakından tanımasına ve entegrasyona katkıda bulunulacağını vurguladı.
Bediüzzaman; birinci 'Avrupa'yı övüyor, ikinci 'Avrupa'yı tokatlıyor
http://www.yeniasya.com.tr/dunya/bediuzzaman-birinci-avrupa-yi-ovuyor-ikinci-avrupa-yi-tokatliyor_385940
İsevîler ve Musevîler ehl-i necat olabilir mi?
http://www.yeniasya.com.tr/suleyman-kosmene/iseviler-ve-museviler-ehl-i-necat-olabilir-mi_367557
İman etmemiş ama iyilikte hissesi ziyade olan kimse 'Cennet'e gidebilir mi?
http://www.yeniasya.com.tr/gundem/iman-etmemis-ama-iyilikte-hissesi-ziyade-olan-kimse-cennet-e-gidebilir-mi_357999
Bediüzzaman; Birinci Avrupa'yı övüyor, ikinci Avrupa'yı tokatlıyor
Papa Francisco ve Donald Trump'ın karşılılklı ifadeleri, Büyük İslam Alimi Bediüzzaman Said Nursi'nin Kur'an-ı Hakim'in hakikatli ve nurlu bir tefsiri olan Risale-i Nur'da, Avrupa ve Hristiyan dünyası ile ilgili dikkat çeken ifadelerini hatırlattı.
Adeta Papa Francisco ve Donald Trump birbirlerine hitaben söyledikleri sözleriyle, Risale-i Nur'da yer alan Avrupa ve Hristiyan dünyasına dair bölümlerdeki kapsamlı tariflemelerin bir temsilcisi, ve o tariflerdeki anlamların tecessüm ettiği bir simge, yansıdığı bir ayna olarak karşımıza çıkmaktadır.
Konuyla ilgili olarak Yeni Asya yazarlarının kaleme aldığı, bu yazının son bölümünde yer alan ve isitifadeye medar olacak ve Risale-i Nur'un şerh ve izahı noktasında değerlendirilebilecek önemli yazıları okuyabilirsiniz.
İlgili yazılara geçmeden önce ifade etmek gerekir ki;
Risale-i Nur'da "Avrupa" adı altında aynı zamanda bir medeniyetin sorgulanması, eleştirisi, ağır basan yönleri ayrıntılı bir şekilde izahını bulmaktadır.
Bediüzzaman her konuda olduğu gibi Avrupa değerlendirmelerinde de toptancı bir yaklaşım sergilememiş, müsbet yönlerini de ifade etmiştir.
Bediüzzaman “Avrupa ikidir” diyor. Biri, İsevîlik din-i hakikîsinden ve İslamdan aldığı feyizle adalet ve hakkaniyete, insanlığa faydalı ilim ve sanatlara hizmet eden; diğeri sefahet ve dalâleti tervic eden Avrupa.
Bu iki Avrupa gerek kıtanın kendi içinde, gerek Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın sair yerlerinde kıyasıya mücadele halinde.
Avrupa Medeniyeti, Risale-i Nur'da iki ana başlık altında sınıflandırılmıştır:
Birincisi; temel dayanağını semavi dinlerin teşkil ettiği, hakiki İsevîlik dini ve İslamiyet'ten aldığı feyizle, insanların sosyal hayatları için faydalı fen ve sanayii insanların hizmetine sunarak terakki etmelerini sağlayan, aynı zamanda hakkın ve adaletin göz ardı edilmediği, ben merkezciliğin değil, toplum menfaatinin ön planda olduğu medeniyet.
İkincisi ise; insanları sefahat ve dalalete sevk eden, "ene"yi ön planda tutan, dayanışma yerine mücadele ve boğuşmayı netice veren medeniyet. (Mesnevi-i Nuriye, 1994, s. 129)
Avrupa bu iki cereyan arasında sıkışıp kalmıştır. Neticede, Avrupa'da menfi olanın ağır basması ve bunun zararlarının bütün dünyayı etkisi altına alması, daha çok bu yönünün öne çıkmasına ve sert bir şekilde eleştirilmesine sebep olmuştur.
Ayrıca, Avrupa medeniyeti ile İslam medeniyetinin, aralarındaki çok büyük farklılıklara rağmen kıyaslanması, İslam'a yönelik eleştiriler ve bu eleştirilerin dozunun giderek artması, İslam alimlerinin de bunlara cevap vermelerine ve örnek gösterilen medeniyetin insanlara ne kazandırıp-kaybettirdiğiyle ilgilenmelerine sebep olmuştur. Bu bağlamda Bediüzzaman haksız eleştirilere, hazır medeniyetin insanları sürüklediği tehlikeleri ortaya koyarak cevap vermiştir:
Risale-i Nur'da 'Avrupa' kavramı
http://www.yeniasya.com.tr/gundem/risale-i-nur-da-avrupa-kavrami_368418
Bediüzzaman ikinci Avrupa’yı niçin tokatlıyor?
http://www.yeniasya.com.tr/suleyman-kosmene/bediuzzaman-ikinci-avrupa-yi-nicin-tokatliyor_364708
2. Avrupa’ya karşı Müslüman-Hıristiyan ittifakı
http://www.yeniasya.com.tr/kazim-gulecyuz/2-avrupa-ya-karsi-musluman-hiristiyan-ittifaki_369068
Avrupa ikidir; biri adalete hizmet ediyor
http://www.yeniasya.com.tr/risale-i-nur-dan/avrupa-ikidir-biri-adalete-hizmet-ediyor_315654
İslâmiyet, en büyük insaniyettir
İnsaniyet bir derece tecellî etti. Beşaret veriyor ki: Asıl insaniyet-i kübrâ olan İslâmiyet, sema-i müstakbelde ve Asya’nın cinanı üzerinde bulutsuz güneş gibi pertev-efşan olacaktır.
Risale-i Nur'dan ilgili bölümün devamını okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/risale-i-nur-dan/islamiyet-en-buyuk-insaniyettir_319635
İslamofobiye rağmen en hızlı yayılan din
http://www.yeniasya.com.tr/dunya/islamofobiye-ragmen-en-hizli-yayilan-din_374381
Almanya'da Kur'an konuşuldu: İslamofobiye karşı gerçek İslam anlatılmalı
http://www.yeniasya.com.tr/dunya/almanya-da-kur-an-konusuldu-islamofobiye-karsi-gercek-islam-anlatilmali_389459
Dünyaca ünlü yazar Gaarder: ''Medine vesikası'' anlayışına ihtiyacımız var
http://www.yeniasya.com.tr/dunya/dunyaca-unlu-yazar-gaarder-medine-vesikasi-anlayisina-ihtiyacimiz-var_371732
Medine Vesikası nedir?
http://www.yeniasya.com.tr/elif/islam-devletinin-ilk-anayasasi-medine-vesikasi_109260