Avusturya'da koalisyon hükümetinin "entegre olmak istemeyenlerin cezalandırılması" önerisi kapsamında gündeme getirilen "başörtüsü yasağı" tartışmalara neden oldu.
Tartışma, Avusturya Halk Partisi'nin (ÖVP) eski Genel Başkanı Josef Riegler ile eski Meclis Başkanı Heinrich Neisser'in bir gazeteye yaptıkları açıklamada, örtünmenin gericilik olduğunu ileri sürerek, "okullara başörtüsünün, kamuoyunda da tamamen örtünmenin yasaklanmasını" talep etmesiyle başladı.
-"Başörtüsüne yer yok"
Avrupa değerlerinin aktarıldığı ve çocuklarla gençlerin bu değerler sisteminde sosyalleştiği okullarda zorunlu bir etik dersine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Riegler, "Kadınla erkeğin eşit olmadığına ilişkin ideolojinin ifadesi olarak okullarda başörtüsüne yer yok. Ayrıca kız öğrencilerin yüzme dersine katılmaması da elbette kabul edilemez” ifadelerini kullandı.
Neisser de başörtüsünün kadının erkeğin emri altında olduğu algısına dayandığını, bu tutumun Avrupa’da hoşgörüyle karşılanamayacağını ve bunun insan hakları ve cinsiyet eşitliğiyle bağdaşmadığını söyledi.
Aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ), "başörtüsü yasağını" desteklerken, hükümeti oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ve ÖVP partilerinde çoğunluğun yasağın karşısında olduğu belirtiliyor. Tartışmalara dayanarak hızlı karar almanın uygun olmadığını düşünen siyasiler, yasağın Avrupa değerlerine yakışan bir çözüm olmadığını savunuyor.
- "Başörtüsü takmak bireysel bir karardır"
SPÖ'lü Eğitim Bakanı Gabriele Hienisch-Hosek, "başörtüsü yasağına" karşı olduğunu belirterek, “Ben yasağa karşıyım. Başörtüsü takmak bireysel bir karardır. Benim için bu hususta önemli olan kadınların bu kararı bizzat belirleyerek almasıdır. Yasak koymak yerine bilgilendirerek ve danışmanlık yaparak kadınlara kendilerinin belirlediği hayatı yaşamaları için nasıl yardımcı olunacağına ilişkin tartışmalara ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.
- "Fanatizme karşı en etkili araç, yasaklar değil"
Yeşiller Partisi Sözcüsü Berivan Aslan, okullara başörtüsü yasağı getirilmesi talebini "gülünç" bulduğunu ve talebin "yapıcı olmadığını" söyledi. Yasağın kadınları ve kız çocuklarını daha fazla izolasyona iteceğini belirten Aslan, "Böylece entegrasyonun tam aksi sağlanır" dedi. Yeşiller’in Eğitim Sözcüsü Harald Walser, devletin insanların özgürlük alanına müdahale etmemesi gerektiğini, başörtüsünün yasaklanması durumunda rahibe kıyafetinin ve haç işaretlerinin de yasaklanması gerekeceğine vurgu yaptı.
Yeşiller Kültür Sözcüsü Wolfgang Zinggl, "Fanatizme karşı en etkili araç, yasaklar değil, aydınlatma imkanlarıdır" ifadelerini kullandı.
Okullarda başörtüsü yasağının Müslümanların din özgürlüğünü kısıtlayacağı gerekçesiyle hukuken savunulamayacağı belirtiliyor. Linz Üniversitesi Anayasa Hukuku Uzmanı Katharina Pabel, "Bir yasağın hukuken savunulabilir olması için kısıtlamanın, yasağın amaçladığı hedefi haklı göstermesi gerekir" dedi.
AA