Avrupa Parlamentosu’ndaki partiler, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Yıldırım’a hitaben yazdığı mektupta Türkiye’de hukuk devleti ilkelerine saygı gösterilmesi ve basın özgürlüğünün sağlanmasını talep etti.
Avrupa Parlamentosu’nda temsil edilen beş partinin grup başkanları Türkiye’ye çağrıda bulunarak, basın özgürlüğünün sağlanmasını talep etti. Beş partinin grup başkanları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’a hitaben ortak bir mektup yazdı.
Çarşamba günü yayınlanan mektupta, “gazetecilerin serbestçe ve korkmadan haber yazabilmeleri” gerektiği ifade edildi. Mektupta ayrıca Türkiye’nin onayladığı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi uyarınca, düşünce ve basın özgürlüğünü garanti altına almakla yükümlü olduğu hatırlatıldı.
Avrupa’dan uzaklaşma tehlikesi
Avrupa Parlamentosu üyesi beş siyasetçinin imzaladığı mektupta, İstanbul Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Die Welt gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in de serbest bırakılması talep edildi.
Mektupta, “Bir gazeteci işini yaptığı için haksız yere terörizmle suçlanarak, hapsedilemez” denildi. Ayrıca yaklaşık 200 medya kuruluşunun kapatılması, ruhsatlarının iptal edilmesi ve 200’den fazla gazetecinin tutuklanmasıyla Türkiye’nin “Avrupa’dan uzaklaşma tehlikesiyle” karşı karşıya kaldığına dikkat çekildi. DW’nin haberine göre, Türkiye’nin sadece “Avrupa’nın ortaklığı ile güçlü bir ülke” olacağına vurgu yapıldı. Mektupta, Türkiye’deki darbe girişiminin ardından gösterilen tepkiden duyulan kaygı da dile getirildi.
***
Erdoğan’ın talebi uygun değil
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın G20 zirvesi kapsamında geleceği Almanya’da Türk vatandaşlarıyla buluşma isteği netlik kazandı. Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel (SPD), Türkiye’nin Cumhurbaşkanının miting konusunda resmen başvuruda bulunduğunu açıkladı.
Alman basınının aktardığına göre, resmî temaslarda bulunmak üzere Rusya’da bulunan Gabriel, “G20 zirvesi için Almanya’ya gelecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendi vatandaşlarına hitap etmek istediği konusunda dün Türkiye’den resmi bir talep aldık” dedi. Cumhurbaşkanının miting isteğini “iyi bir fikir değil” diye nitelendiren Gabriel, böyle bir toplantının politik atmosfere de uygun olmayacağını söyledi. Gabriel, Federal Hükümetin bu konuda belirlenmiş bir görüşü olduğuna da dikkat çekti.
***
Faaliyet yapmasını istemiyorum
Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı ve başbakan adayı Martin Schulz da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’da miting yapmasına karşı olduğunu söylemişti. Schulz, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, “Bizim değerlerimizi ayaklar altına alan yabancı siyasetçiler Almanya’da nefret söylemi için sahne almamalı. Ben, Türkiye’de muhalefeti ve gazetecileri hapse atan Bay Erdoğan’ın Almanya’da büyük bir faaliyet yapmasını istemiyorum” demişti.
***
Konuyla ilgili içerikler:
Okumak için tıklayınız:
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Müftüoğlu: Kınıyor ve reddediyoruz
AB’den kopuş ağır hasara yol açar
"AB ile Türkiye yeni bir vizyonla yeni bir başlangıç yapmak istiyor"
"Türkiye'nin AB üyeliği tüm dünya için kazanç olacak"
“AB ile devam etmeliyiz”
Bizim tercihimiz her şeye rağmen yolumuza AB ile devam etmektir
AB üyeliği milletin hakkı
Avrupa Birliği ve İslâmın geleceği
AB kazanımları kaybedilmesin
Bunlar da Avrupalı
Türkiye, AB üyelik sürecini devam ettirmek arzusundadır
İhracat rakamları açıklandı: AB'ye yapılan ihracatta dikkat çeken artış...
Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan Türkiye ile ilgili flaş açıklama...
''Türkiye ile diyaloğa devam etmeliyiz''
AP'de 'Türkiye' gündemi: ''Bu durum her iki taraf için de sinir bozucu"
Türkiye’nin menfaatleri için
Dünyadan kopuyoruz
TÜSİAD: Çok olumsuz bir gelişme
Başbakan Yardımcısı Şimşek: Batı’nın bir parçası olmaya da devam edeceğiz
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik: AB bize çok şey kazandırdı
Mehmet Şimşek: Batı’dan uzaklaşılıyormuş gibi algılandı; AB ile ilişkiler düzelecek
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci: Terör örgütlerini sevindirmeyeceğiz, Avrupa ile dostluğumuzu geliştireceğiz