"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sitrik asit - İfsat eden zehirler: Gıda katkı maddeleri

Cenk ÇALIK
17 Nisan 2023, Pazartesi
Kodu E330’dur. Birçok fonksiyona sahip olan ve yaygın olarak kullanılan sitrik asit, ticari olarak ipliksi mantar türü olan aspergillus niger küfünün genetik yapısı değiştirilip fermente edilmesiyle elde edilir.

Kristalize haline limon tuzu denir. Bazen MSG’de içerebilir.

Birçok antioksidanın aktivitesini arttırır, fakat kendisi antioksidan değildir. Aroma bileşiği iken temelde asit düzenleyici olarak kullanılır. Marmelatlardaki jel kuvvetini arttırır, meyvelerdeki ve meyveli ürünlerdeki enzimatik kararmayı azaltır. Turşunun yumuşamadan sert bir şekilde uzun süre kalabilmesini sağlar.

Sitrik asit, gıda sektöründe bir çeşit, koruyucu olarak kullanılır. Özellikle bira ve reçellerin içindeki meyvelerin renginin kahverengiye dönmesini önler. Sitrik asit, şekerlemelerin veya sanayi işi tatlıların şerbetlerinin, belli bir süre geçtikten sonra, kristalleşmesini önler. Şerbetli tatlı yapılırken de şerbetin içine limon sıkılması şerbetin, kristalleşmesini önlemek amaçlıdır.

Sitrik asit cilt ile temas ettiğinde tahriş edici etkisi vardır. Sitrik asidin toz olanları solunduğunda, solunum sisteminde ve mukoza da tahrişe sebep olur. Hassas ciltler ile temas ettiğinde alerjiye yol açar. Göz ile temas ettiğinde çok ciddi zararlar verir. Deri reaksiyonlarına ve ağız gibi hassas bölgelerde uçuklara yol açar diş çürümesini ve diş erozyonunu artırır.

Dünyanın en kanserojen maddelerinden biri olmasına rağmen ülkemizdeki birçok üründe katkı maddesi olarak bulunuyor. Türkiye’de “organik etiketli!” ürünlerde kullanımına dahi izin verilir.

Okunma Sayısı: 8833
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Cemal

    17.4.2023 06:12:59

    Peki bu zehir neden engellenmiyor? Her türlü hazır gıdaya konulmasına ve ölçüsüz ve fütursuzca kullanılmasına , denetleyici kurumların izni dışında kullanmak vebalini kim alıyor?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı