"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yerli tasarım, yerli üretim uçak yapımına başlandı

14 Kasım 2015, Cumartesi 11:11
Samsun'daki Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (UZAYTEM) çalışmaları kapsamında, 'Doğan' adı verilen iki kişilik genel havacılık uçağı projesi çalışmaları hızlandı.

Tasarım çalışmaları ardından uçağın kanat bölümünün yapımı gerçekleştirildi. Proje yürütücüsü OMÜ Sivil Havacılık Yüksek Okulu Pilotaj Bölümü Öğretim Görevlisi Cevat Sunol, yerli tasarım ve yerli üretim bir uçak yapmak için çalıştıklarını söyledi.  

OMÜ UZAYTEM’de Ağustos 2013’de, 2 kişilik genel havacılık uçağı yapılması için çalışma başlatıldı. Hazırlanan proje OMÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu’na sunularak onaylandı. Proje maliyetinin üniversite tarafından karşılanmasının ardından çalışmalara başlandı. Teknik araştırmalardan sonra tasarım ve eskiz çalışmalarının ardından geçen Şubat ayında uçağın yapım çalışmalarına geçildi. Uçağın kanat kısmının üretimi yapıldı. 

Toplam kalkış ağırlığı 750 kilo olacak uçağa 'Doğan' adı verildi. Uçağın menzilinin 1500 kilometre olacağı, seyir hızının 150 knot olup, 20 bin feet yüksekliğe kadar çıkabileceği belirtildi. Uçağının 180 beygir gücüne sahip motoru olacağı boyunun 7 metre, kanat uzunluğunun ise 9 metre uzunluğunda olacağı ifade edildi. 

Proje yürütücüsü OMÜ Sivil Havacılık Yüksek Okulu Pilotaj Bölümü Öğretim Görevlisi Cevat Sunol, 9 kişilik bir çekirdek kadro ile çalışmaları sürdürdüklerini belirterek şöyle dedi:

"Kendi özgün tasarımımız olan uçağı, tamamen kompozit malzemelerden UZAYTEM kompozit tesislerinde üretmekteyiz. Bir yandan tasarım çalışmaları bir yandan da üretim çalışmaları sürüyor. Uçağın en önemli parçası olan kanatların üretimini tamamladık. Kanada yükleme testi yaptık. Hatta gözetmen olarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü sertifikasyon dairesinden de uzmanlar geldiler. Beraber bir kırılma testi yaptık. Aldığımız sonuçlardan memnunuz. Bu test ışığındaki bilgilerle biraz daha geliştirip nihai haline getireceğiz. Gövdenin tasarımı devam ediyor. Önümüzdeki yılın başında gövdenin imalatına da başlayacağız. 2016 yılı sonuna doğru uçağımız epey bir şekillenecek ve tamamlanmış olacak. Samsunlu sanayicilerimizi bu proje için bekliyoruz. Bu projeyi Samsun’un havacılık ve savunma oluşumunun ilk projesi olarak görüyoruz. Şu an uçağın prototipini yapıyoruz. Biz bu uçağı uluslar arası düzeyde hem tasarımda hem fiyatta rekabetçi olacak şekilde üretmek için çabalıyoruz. Kendi segmentindeki uçaklardan daha iyi bir performansa sahip olacak fiyat olarak da rekabetçi olacak."

Samsun’un Ankara’dan sonra özgün uçak üreten Türkiye’deki ikinci şehir olduğunu dile getiren Sunol, Ankara ve Samsun’dan başka hiçbir kentin kendi özgün tasarım uçağını üretmediğini anlatırken, "En fazla parça imalatı yapıyorlar büyük firmalara çalışıyorlar. Bu bakımdan kentimiz için büyük bir fırsat. Yerli tasarım ve yerli üretim bir uçak yapıyoruz. Tasarım bize ait ve uçak UZAYTEM kompozit tesislerinde yapılıyor. Sadece motor gibi pervane gibi ana parçaları ilk uçak olduğu için dıştan tedarik edeceğiz. Ama projenin ilerleyen aşamalarında bu parçaların da yerlileştirilmesi için ayrı projeler başlatacağız. Türkiye bunu yapabilecek zaten çok güçlü bir alt yapıya sahip. Bu gelişmelerle birlikte yüzde yüz 100 bir uçak üreteceğiz" diye konuştu. 

DHA

Etiketler: samsun, yerli uçak
Okunma Sayısı: 3916
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı