"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Online hesaplarınızı suçlulardan korumak için iyi bir parola seçin

08 Ağustos 2017, Salı
İyi bir parola seçmek, siber suç kurbanı olma riskini azaltmanın önemli bir parçası.

İnternet günümüzde çevrimiçi bankacılık, çevrimiçi alışveriş, çevrimiçi araştırma ve sosyalleşme amacıyla farklı farklı nedenlerle kullanılıyor. Geçtiğimiz birkaç yıl içinde kullanıcıların her tür kişisel bilgilerinin yanı sıra müzik, fotoğraf ve videoları paylaşabildiği Facebook, Twitter vb. sosyal ağların sayısında büyük bir artış oldu. Kullanıcılar kişisel bilgilerini her geçen gün online dünyada daha fazla paylaşmaya başladıkça ne yazık ki çevrimiçi kimlik hırsızlıkları da artmaya başladı.

Kimlik hırsızlığı, suçluların kurbanın adına mal ve hizmet satın almak adına gizli kişisel bilgileri ele geçirmesine deniyor. Bir siber suçlu, örneğin, kurbanın adına bir banka hesabı açabiliyor, bir kredi kartı elde edebiliyor ya da sürücü ehliyeti veya pasaport edinebilir. Hatta doğrudan kurbanın banka hesabından parasını çalabiliyor.

İnternet üzerinde kullandığımız parolalar değerli bilgileri koruyor oldukları için son derece önemli. Kullanıcılar çevrimiçi hesapları korudukları paroları dikkatlı bir şekilde seçmeli ve paylaşmamalı.

İyi bir parola seçmek, siber suç kurbanı olma riskini azaltmanın önemli bir parçası.

Peki iyi bir parola nasıl seçilir?

l Bir yere not etmeyi veya bilgisayarda bir dosyada saklamayı gerektirmeyecek hatırlanabilir parolalar seçin (bu dosyanın siber suçlular tarafından çalınabileceğini unutmayın).

l Bir bilgisayar korsanı veya siber suçlunun sözlükte bulabileceği gerçek sözcükler seçmeyin.

l  Büyük harf ve küçük harf, rakamlar ve ünlem işareti gibi alfanumerik olmayan karakterlerin bir karışımını kullanın (alfanumerik karakterlerin kullanılmasına her zaman izin verilmeyebilir).

l Parolaları, farklı hesaplar için örneğin ‘parola1’, ‘parola2’, ‘parola3’ şeklinde dönüştürmeyin.

l Mümkünse, tek bir sözcük yerine birkaç sözcük kullanın.

l Aynı parolayı birden fazla hesap için kullanmayın. Siber suçlu bir hesabın parolasını bulursa, diğer hesaplara erişim sağlamak için aynı parolayı kullanabilir.

Parolanızı nasıl güvende tutarsınız?

l Eşinizin adı, çocuğunuzun adı, evcil hayvanınızın adı, arabanızın plakası, posta kodunuz gibi kolayca tahmin edilebilecek parolalar kullanmayın.

l Parolanızı kimseye söylemeyin. Telefonla dahi olsa da bir kurum sizle iletişime geçer ve size parolanızı sorarsa, kesinlikle hiçbir kişisel bilginizi vermeyin. Unutmayın, telefonun diğer ucunda kimin olduğunu bilmiyorsunuz.

l Bir çevrimiçi mağaza veya web sitesi size yeni parolanızı içeren bir onaylama e-postası gönderirse, tekrar oturum açın ve derhal parolanızı değiştirin.

l İnternet güvenlik yazılımınızın siber suçluların parolalarınızı ele geçirmesine engel olup olmadığını kontrol edin.

l Birçok karmaşık sözcüğü hatırlamakta güçlük çekeceğinizi düşünüyorsanız, tüm parolalarınızı güvenli bir şekilde saklayacak ve tek bir ana parolayı hatırlamanızı gerektiren bir program olan Kaspersky Password Manager benzeri bir parola yöneticisi yüklemeyi de göz önünde bulundurabilirsiniz.

Etiketler: parola
Okunma Sayısı: 2878
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı