Türkiye'de istenmeyen e-posta oranının geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 140 arttığı bildirildi.
ODTÜ Teknokent'te faaliyetlerini sürdüren siber güvenli firması Labris Networks'un "2014 Siber Güvenlik Raporu ve 2015 Öngörüleri" çalışmasına göre Türkiye’de geçen yıl iletilen tüm e-postalarda spam türündeki e-postaların oranı yüzde 84'e ulaştı.
Raporda, casusluk ve fidye amaçlı kullanılan yazılımların da arttığı belirtildi.
Spam e-posta miktarının bir önceki seneye göre yüzde 140 arttığı belirtilen raporda, istenmeyen e-postalarda online ürün satışlarını sırasıyla, kötü amaçlı yazılım taşıyan iletiler, kurumsal teklifler, arkadaşlık ağları ve cinsel içerikli e-postalar takip etti. Raporda, yeni yürürlüğe giren E-ticaret Kanunu ile spam e-posta miktarının azalabileceği tespiti de yapıldı.
Raporda, 2014 yılında Labris SOC’da gözlenen kişisel bilgisayar tabanlı kötü amaçlı yazılımların yüzde 96’sının Windows platformunu hedef aldığı, mobil tabanlı kötü amaçlı yazılımların ise yüzde 97’sinin Android platformunu hedeflediği kaydedildi.
2015'te mobil cihazlara yönelik şantaj artacak
Bu yıla ilişkin öngörülerin de paylaşıldığı raporda, 2015'te kötü amaçlı yazılım hazırlamanın çok daha kolay hale geleceği yönünde uyarılarda bulunuldu.
Siber suçluların kötü amaçlı yazılımlar için yapım kitleri ve kılavuzları çıkarmaya başladığı ve artık temel bazı bilgilere sahip olan birçok kişinin rahatlıkla spesifik amaçlara yönelik saldırılar yapabileceği kaydedilen raporda, bu yıl mobil cihazlara yönelik şantaj amaçlı kullanılan yazılımlarla daha sık karşılaşılacağı vurgulandı.
AA