Bilim adamları ilk kez bir kara değilin "olay ufkunu" görüntülemeyi başardı. Uluslararası Olay Ufku Teleskobu projesi kapsamında bir araya gelen bilim adamları M87 Galaksisi'nin merkezindeki süper masif kara deliğin fotoğrafını yayımladı.
'Galaksimizin merkezinde on bin kara delik olabilir'
Uluslararası Olay Ufku Teleskobu projesi çatısı altında bir araya gelen uluslararası bilim adamları ekibi, Dünya'ya 53 milyon ışık yılı mesafedeki Başak (Virgo) Takımyıldızındaki M87 Galaksisi'nin merkezindeki süper masif kara deliğin, "olay ufku" olarak adlandırılan, kütle çekiminin en güçlü olduğu eşik bölgesinin bir fotoğrafını yayımladı.
Bilim adamları dünyanın farklı yerlerindeki radyo teleskoplarla elde edilen X-ışını verilerini birleştirerek oluşturdukları imajı dünyanın 5 kentinde eş zamanlı basın toplantılarıyla kamuoyuna duyurdu.
Fotoğrafta süper masif kara deliğin çekim alanına giren ışığın bükülmeleri görülebiliyor.
Fotoğraf, bilim tarihinin ilk kara delik görüntüsü olarak kayıtlara geçti.
Bilim adamları, fotoğrafın ilk kez Albert Enstein'ın yirmi yüzyılın başında Genel Görelilik Kuramı bağlamında var olduğunu öne sürdüğü kara delikler konusunda yapılan ilk doğrudan gözlem olduğunu kaydetti.
Brüksel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Araştırma, Bilim ve İnovasyondan Sorumlu Üyesi Carlos Moedas, kara delik görüntüsünün insanlık için büyük bir bilimsel buluş olduğunu söyledi.
Bilim tarihinin "bu görüntü öncesi ve sonrası" olarak ikiye ayrılacağını belirten Moedas, "Bu projeye katkı sağladığı için Avrupa'yla gurur duyuyorum." dedi.
Moedas, projenin kara deliklerin varlığı hakkında görsel kanıt sağladığını anlattı.
Hayallerin bilime ilham verdiğini ve kara deliklerin uzun zamandan beri insanlarda merak uyandırdığını vurgulayan Moedas, bilim insanlarının katkısı sayesinde kara deliklerin varlığının artık sadece teorik olmadığını vurguladı.
***
KARADELİK NEDİR?
‘Kozmik canavarlar’ olarak da nitelendirilen karadelikler, çekim alanı her türlü maddesel oluşumun ve hatta ışığın dahi kaçmasına izin vermeyecek derecede güçlü tasarlanan, kütlesi büyük olacak şekilde hikmetli ve san'atlı yaratılış tarafından ölçülendirilen ve keşfedilme süreci devam eden gök cisimleri olarak biliniyor.
Karadeliklerin ‘tekillik’ özellikleri sebebiyle üç boyutlu olmadıkları, sıfır hacimli oldukları iddia ediliyor. Sahip oldukları 'yokluğun' içinde zamanın yavaş aktığı veya hiç akmadığı tahmin ediliyor.
Astronomide hala en büyük soru işaretlerinden birisi olan karadelikler, gizemli yönleri nedeniyle fizikçilerden gökbilimcilere kadar birçok uzmanın merak ettiği ve üzerinde çalıştığı alanlardan biri.
Benzer içerikleri okumak için tıklayınız:
''Yaratıcıya olan kesin inancımızı onaylıyor''
Yaratılış kavramı nasıl anlaşılmalıdır? İki yaratılış kavramı: İbda ve inşâ
Einstein’ın o teorisi doğrulandı
Risale-i Nur’u okuyan kâinat kitabını okuyabilir
Coğrafyacı gözüyle: Bol tefekkürlü geceler dilerim
Coğrafyacı gözüyle - 1
'Her biri, birer yörüngede akar, durur" Merkür'ün Güneş'in önünden geçişi...
Hâlık-ı Kâinat’ı hatırlatan sistem: Altın Oran
Tabiat Risalesi okumaları: Evrim mi ibda ve inşa mı?
Tabiat Risalesi okumaları: Evrim bize ne söyle(ye)mez?
Medresetüzzehra bir Esma okuludur
Tefekkür penceresi: Ağaçlardaki sistem hayret uyandırdı...
AA